Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 3
Начало arrow Политика arrow ДСБ: Назначаването на кметове е връщане към тоталитаризма

ДСБ: Назначаването на кметове е връщане към тоталитаризма

  Print E-mail
2010-11-08 09:22:39
източник: dnes.bg

Грубо нарушаване на децентрализацията и лишаване на гражданите от правото да избират своя районен кмет. Така председателят на ДСБ-София – Атанас Атанасов, определи внесения миналата седмица от правителството законопроект за нов Изборен кодекс, съгласно който се предвижда районните кметове да не се избират, а да се назначават.

Атанасов обяви още, че от ДСБ са категорично против новия проект и ще поискат заедно със Синята коалиция да се промени това предложение. Кметът на район "Лозенец" Прошко Прошков каза, че Изборният кодекс не само лишава над 2,5 млн. граждани от правото на глас, но и ги изхвърля от взимането на решения за техните проблеми.

Според него това е една политическа сделка, защото назначаваните кметове ще управляват благодарение на политически договорки. Прошков смята, че новоизбраните кметове едва ли ще могат да бъдат активни, тъй като те няма да познават конкретните проблеми в общините.

"Не е възможно едно управление на един голям град да бъде функция само на една власт. Невъзможно е един кмет да познава всички проблеми по места. Един чиновник в Столична община не би могъл да знае всички проблеми във всички райони – това може да направи само районният кмет", категоричен е кметът на район "Лозенец".

Според него новият Изборен кодекс е против Европейската харта на местно самоуправление, Лисабонската стратегия за местното самоуправление и правителственият договор за стратегията за децентрализация на местната власт.

"Истината е една – в момента се опитваме да въведем в България нещо, което е забравено и неефективно", заяви от своя страна кметът на район "Средец" Маргарита Гутева. Според нея ГЕРБ се опитва да си осигури победа в местната власт на предстоящите местни избори чрез този законопроект.

Тя смята, че когато Общинският съвет определя един кмет, този кмет няма да знае какви са проблемите и какво искат гражданите. Гутева се оплака, че в момента се подават документи да се ремонтират едни улици, а се оправят други и район "Средец" е заприличал на един истински "лунен кратер".

Кметицата се опасява, че новоназначените кметове лесно могат да бъдат манипулирани, когато са неудобни и "не слушкат". "Всеобщото мнение е, че това връща България в тоталитаризма", добави в заключение тя.

От ДСБ ще настояват за сформиране на дискусия, с която да промени и разреши проблемът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?