19 Април 2024 г. Петък

Китай сглоби най-бързия компютър в света

2010-10-29 11:57:12
Китай измести САЩ като създател на най-бързия суперкомпютър в света в демонстрация на все по-голямата амбиция на страната да развива авангардни технологии.

Новата система, известна като Tianhe-1A, е била сглобена от Националния университет по отбранителни технологии и е демонстрирана в четвъртък на конференция в Пекин, посветена на суперкомюптрите.

Със скорост от 2.5 петафлопа – което означава 1000 трилиона изсисления в секунда - Tianhe-1A е по-бърз от Jaguar, конфигурацията в националната лаборатория в Университета на щата Тенеси, оглавила световната класация през юни с 1.75 петафлопа, съобщава "Файненшъл таймс". Следващата глобална класация би трябвало да бъде публикувана през ноември.

За да е съвсем разбираемо за масовата публика, "Дейли телеграф" уточнява, че Tianhe-1A е мощен колкото 175 000 лаптопа от висок клас.

Китайският суперкомпютър принадлежи на подкрепяната от Академията на науките компания Dawning Information Industry.

Базираната в Калифорния фирма Nvidia, чийто чипове са били използвани в новата машина, потвърди, че "в момента това е най-бързата система в Китай и в света". Китайците са използвали и чипове на Intel.

Съществуват съмнения, че това може да се окаже еднократно постижение. Но специалисти посочват, че Китай упорито работи в тази посока и в юнската класация негови са 24 от най-мощните 500 суперкомпютъра в света.

Фактът, че суперкомпютрите са изключително важни за стратегически сектори като телекомуникации, национална сигурност, отбрана, може да разтревожи Запада относно растящите способности на Китай, допълва лондонското издание.

Това е сигнал и за възможността на Пекин да привлича някои от най-добрите специалисти в света или да дава възможност на големи мултинационални корпорации да развиват мащабна изследователска работа на китайска територия.

Макар да използва американски чипове, Пекин твърди, че ключовите права за интелектуална собственост върху суперкомпютъра са китайски, защото са разработени в страната.

Следващата важна стъпка е пробив в софтуерния потенциал, където Китай продължава да е силно зависим от чуждестранни разработки.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати