19 Април 2024 г. Петък

7500 лв. и съдия Славчо Петков е на свобода

2010-10-23 20:10:56

Съдията от Велико Търново Славчо Петков излиза от ареста срещу "парична гаранция" от 7500 лева. 

Това реши Софийският градски съд, който днес разгледа мярката за неотклонение на задържания с подкуп магистрат.

Славчо Петков беше арестуван в четвъртък с 6000 лева. Според обвинението те са били част от подкуп в размер на 25 000 лева, за да не бъде осъден подсъдим.

Според съда искането на прокуратурата той да остане в ареста за постоянно е неоснователно.

Малко след задържането на Петков градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че ще бъде поискана посоянна мярка за неотклонение, защото чрез действията на магистрата “се руши доверието в съдебната система”.

Самият Славчо Петков коментира преди заседанието на СГС, че не е взел рушвет и е прекарал три безсънни нощи.

„Само си направете извода дали от начина, по който се твърди, че съм искал парите, става дума за подкуп“, заяви той пред журналисти.

„Предполагам, че обществото иска все повече съдии и прокурори да бъдат задържани“, коментира пред БТА съдия Владимир Астарджиев, който постанови освобождаването под гаранция на великотърновския магистрат.

По думите на Астарджиев такъв тип обвинения, каквито са повдигнати срещу Славчо Петков, в повечето случаи винаги са последвани именно от „парична гаранция“. 

Не очаквам и не виждам защо да бъда нападан от политици за решението ми днес. "Ако те нападат всяко съдебно решение - то на какво ниво са?", коментира още съдията. 

Той каза, че прокурорите трябва да проверят добре случая – дали Петков е бил с подкуп, или става дума за измама. 

„Колкото полицията и изпълнителна власт крепят държавата, толкова и съдът я крепи“, коментира още съдия Астарджиев. 

По думите му е достатъчно да се види процентът на осъдителни присъди. Друг е въпросът защо тези осъдителни присъди са по дела, които не са по тежки, допълни магистратът. 

Астарджиев бе сред съдиите, които разглеждаха и мярката за неотклонение на своя колега Петър Сантиров. Тогава обаче той беше оставен в ареста.

Решението съдия Славчо Петков може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати