29 Март 2024 г. Петък

За да живее, тя яде на всеки 15 минути

2010-06-30 18:03:35

Лизи Веласкес тежи 25 кг и не е анорексичка; лекарите са удивени

 Лизи Веласкес тежи само 25,4 килограма и има почти 0% мазнини в тялото си, но не е анорексичка. 


Всъщност, 21-годишното момиче от Остин, Тексас, трябва да яде на всеки 15 минути, за да остане живо. 

Тя страда от рядко заболяване, което й пречи да качи тегло, въпреки че се храни почти по 60 пъти на ден, пише британският The Telegraph. 

Лизи приема между 5000 и 8000 калории на ден, но никога не е била повече от 26 килограма. 

„Редовно се меря и ако кача и половин кило, съм много щастлива“, казва студентката по комуникации, която носи най-малкия номер дрехи (три нули). 

„Ям на всеки 15-20 минути, за да си поддържам енергията. Приемам малки порции чипс, бисквити, шоколад, пица, пиле, кексчета, донъти, сладолед, спагети и всякакви подобни – по цял ден. Затова се ядосвам много, когато хората ме обвиняват, че съм анорексичка“, казва Лизи. 

Тя е родена четири седмици преждевременно с тегло 1 килограм. Лекарите открили, че в матката на майка й е имало минимално количество амниотична течност, която предпазва плода.

Ям чипс, бисквити, шоколад, пица, пиле, кексчета, донъти, сладолед, спагети...

 

В началото лекарите смятали, че Лизи най-вероятно страда от генетичното заболяване Синдром на Де Барси, но с течение на времето отхвърлили тази диагноза, тъй като момичето нямало проблеми с интелектуалното развитие, които са съпътстващи при тази болест. 

„Опитваха се да разберат какво й е, а ние я отглеждахме като напълно нормално дете“, обяснява и майка й, която е описала случая на Лизи в десетки клиники. Дори експерти по генетика засега са безсилни пред заболяването на момичето. 

Лизи Веласкес е случай, който занимава лекари по цял свят и тя дори е част от генетично проучване, водено от професор Абиману от Медицинския университет в Далас, Тексас. 

Според него Лизи вероятно има някаква форма на неонатален прогероиден синдром, който предизвиква ускорено остаряване, загуба на мазнини по лицето и тялото и разграждане на тъканите. Хората с това заболяване често имат триъгълни и преждевременно състарени лица. 

„Знам за няколко случая на хора с този синдром и ситуацията им е подобна на тази на Лизи. Не можем да предвидим обаче какво ще й се случи в бъдеще, тъй като сме в процес на документиране на развитието на по-възрастни хора с този синдром“, коментира лекарят. 

„За щастие Лизи има здрави зъби, органи и кости, така че изгледите засега са добри. Ще продължим да я изследваме и да се учим от нея“, допълни той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати