29 Март 2024 г. Петък

"Сега": Цветан Цветанов спестил над 124 000 лева за две години като лидер на ГЕРБ

2010-10-20 12:15:35
124 803 лв. от декларираните доходи от вътрешния министър Цветан Цветанов за момента са с неясен източник. Това съобщава в днешния си брой в."Сега".

Според информацията в изданието сумата е натрупана за 2 години - в периода, след като той напусна поста на зам.-кмет в Столичната община до встъпването му като министър.

Това показва сравнението между имотните декларации, подадени от Цветан Цветанов в качеството му на заместник-кмет на Столичната община и след поемането на поста министър. "Сега" получи от Сметната палата копия от документите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Като зам.-кмет Цветанов е попълнил две декларация. От тях става ясно, че имотното му състояние в този период не е претърпяло никакви промени. При поемането на зам.-кметския пост той декларира собственост върху 7 имота, толкова са декларираните имоти и при напускането му през 2006 г. Промяна няма и в декларираните банкови влогове - лични и на съпругата му Десислава. И през 2005, и през 2006 г. те са 47 872 лв. Вероятно в тези спестявания са включени и получените от Цветанов накуп заплати при напускане на МВР.

Когато става министър, Цветанов декларира 5 пъти по-голямо състояние. Според встъпителната му декларация, подадена през юли 2009 г., той вече разполага с банкови влогове на обща стойност 102 950 лв., както и с два апартамента, закупени през 2008 г. Единият от апартаментите е платен с ипотечен кредит, но вторият - на стойност 146 436 лв., според Цветанов е платен със спестявания. От това излиза, че през 2008 и 2009 г. Цветанов е разполагал с обща сума от 249 386 лв, с част от която е платен новият апартамент, а останалото е във влогове в банки.

От дадените до момента обяснения не става ясно как са натрупани тези пари. Пред "Нова телевизия" в неделя той заяви, че това се е случило в периода 1995-96 г.

След запитване от "Сега" вчера от ГЕРБ обявиха, че брутната заплата на Цветанов като лидер на партията е била 1200 лв. Той я е получавал в продължение на 29 месеца - от март 2007 г. до назначаването му за министър през юли 2009 г. Сметките показват, че след приспадане на осигуровки и данъци от тези заплати Цветанов е получил общо 27 530 лв.

Извън тези суми до момента е ясно и че Цветанов е имал и странични доходи от консултантска дейност. Според втората му декларация като министър, подадена през 2010 г., в която се посочват само промените в имотното състояние, настъпили през 2009 г., той е получил 34 931 лв. извън основното трудово възнаграждение. В интервютата си от последните дни Цветанов също призна, че за 2-3 години е изкарал "около 30 000 лв." от консултантски услуги. За момента няма информация с кои юридически или физически лица са сключвани тези консултантски договори и за какви точно услуги. През 2009 г. министърът е получил и 14 250 лв. от друга стопанска дейност. Не е ясно каква е тя.

Ако Цветанов не е получавал никакви други доходи извън обявените, общата сума, с която би следвало да разполага в периода след напускане на кметството до назначаването му за министър, е 124 583 лв. В същото време при избора му за министър той декларира 102 950 лв. по влогове, а 146 436 лева е платил в брой за второто жилище. Т.е. няма обяснение за произхода на 124 803 лв. Въпреки това Сметната палата обяви, че са правени проверки на декларациите му и не са открити нередности. Сега проверка правят и данъчните.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати