29 Март 2024 г. Петък

Командира скочи срещу гафовете на Цветанов

2010-10-19 16:20:58

„Благодаря ви много”. С тази иронична забележка се обърна Иван Костов към своя партньор в „Синята коалиция” Мартин Димитров, който прехвърли към него въпрос за скандала с имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Костов определи поведението на Цветанов като недопустимо, защото то не било в „релация със законите и конституцията”.

„Работата на министъра е да ръководи, а да не се занимава с частни случаи“, разясни Иван Костов. Според него Цветан Цветанов е изпаднал в много трудно защитимо положение.

„Аз не знам как ще се защити той и изобщо как ще излезе от тази ситуация, но за нас това поведение на министъра е абсолютно несъстоятелно”.

Иван Костов оправда реакцията на Бойко Борисов, който не се намеси в скандала. „Сянката от дълбоката грешка, която допуска вътрешният министър, ще падне и върху министър-председателя”, аргументира се той.

Костов обърна въпроса дали МВР е допуснало грешка в разследването срещу Алексей Петров към делото срещу Ахмед Доган. „Ние бяхме абсолютно убедени, че съдът няма да произнесе господин Доган за най-скъпо платения хидрогеодезист в България, пък той го провъзгласи”, заяви Костов.

Тук се намеси и Мартин Димитров, който предложи Министерството на екологията да наеме Ахмед Доган, за да използва капацитета му. „Колкото стигнат парите, разбира се”, уточни Димитров.

Иначе десните отправиха много остра критика към бюджет 2011. Според „Синята коалиция” ГЕРБ „не са си написали домашното”. Сините за пореден път заявиха, че този бюджет е на статуквото и спира тотално реформите.

Нещо повече – Иван Костов упрекна управляващите, че са обърнали принципа. Първо преговарят със социалните партньори, а след това евентуално предлагат на парламента договореното с тях. Би трябвало да бъде обратното – „първо да се потърси консенсус в парламента, а след това той да даде мандат на кабинета да преговаря със синдикати и работодатели”, уточни Командира.

Мартин Димитров допълни критиките на „Синята коалиция” срещу финансовата политика на управляващите. В криза не трябва да се увеличават осигуровките.

Необходимо е да се въведе фискален борд, който да гарантира, че разходите ще се покриват със собствени приходи. Правителството да има ясен приоритет за енергетиката, което означава да работим за газопровода „Набуко”, а не „Южен поток”, проектът „Белене да бъде спрян”.

„Това, което сами си направим – никой друг не може да ни го направи”, обърна се към управляващите Димитров и увери, че сините много искат те да се справят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати