16 Април 2024 г. Вторник

7 стъпки за бързо успокоение

2010-10-19 09:51:48

Покрай напрегнатите служебни задължения, грижите за децата, пазаруването и другите ангажименти не забелязваме как се появява стреса.

 

Организмът обаче го разпознава и цялото това напрежение предизвиква верижна реакция от здравословни проблеми. Ето защо е толкова важно в напрегнати моменти да си изработим правила за  релаксация, да се научим да постигаме спокойствие. 

 

Следващите предложения може да ви помогнат:   

 

Открийте симптомите

Най-добрият начин да се справите със стреса е да не допускате той да се натрупва. Само че сигналите на организма не винаги са отчетливи и може да не забележите, че се приближавате до опасната зона. Например, хората често не осъзнават, че стресът се отразява на качеството на съня им и се чудят защо след като спят по 8 часа се събуждат толкова изтощени.

 

За да проверите до каква степен сте стресирани отделяйте всеки ден по малко време, за да прецените дали напрежението ви не е довело до някакви необичайни промени в навиците и физическото ви здраве.

 

Пренасочете вниманието си

Напрегнатите хора не могат да се отърват от тревожните мисли и непрекъснато прехвърлят в ума си неприятните преживявания. Специалистите препоръчват да пренасочите вниманието си към тялото си. Седнете на някое тихо място и се концентрирайте върху усещането на повърхността под вас. Дишвайте дълбоко с диафрагмата. Вдишвайте през носа, докато броите до 4, задържайте въздуха 2 секунди и издишвайте през устата, докато броите до 7. Когато издишването е по-дълго от вдишването, цялото дишане е по-дълбоко, а това успокоява нервната система. 

 

Активизирайте се физически

Най-лесно е да се използва стресът като предлог за пропускане на физическите упражнения. Обикновено се извиняваме с грижите,  които ни притискат, но лекарите напомнят, че физическата активност помага за балансирането на стресовите хормони.

 

Раздвижвайте се. Отвреме на време излизайте на стълбището и слизайте и се качвайте по стъпалата, запишете се в някакъв спортен клуб. След натоварване слушайте успокояваща музика. Доказано е, че мозъчните вълни влизат в синхрон с бавния ритъм, което води до медитиращо състояние.  

 

Яжте подходящи храни

При стрес обикновено хората посягат към сладки храни, но сладкишите повишават нивото на кръвната захар, което води до още по-силна изнервеност. За намаляване на стреса специалистите препоръчват пресни ягоди, потопени в разтопен черен шоколад. Ягодите съдържат витамин С, който намалява активираните от стреса свободни радикали, а черният шоколад помага за понижаването на стресовите хормони, като например кортизола, в организма. Похапването на хрупкави, но полезни неща, също освежава и отпуска, например нарязани на тънки пръчици моркови и целина.

 

Обадете се на приятел

Прекарването на време с добри приятели активизира хормона на доброто настроение окситоцин в организма. В края на напрегнат ден ще се почувствате добре, ако прекарате известно време с приятел. 

 

Още по-полезно е да поддържате редовни приятелски контакти. Така  ще се зареждате постоянно с положителна енергия. 

 

Излезте навън

От продължително стоене пред бюрото човек се чувства още по-напрегнат и изчерпан. Само като подишате малко чист въздух ще погледнете по друг начин на нещата и ще се справите с трудната ситуация по-успешно. По-добре е да излезнете навън и да проветрите мозъка си, отколкото да се натоварвате с мисли за многобройните задачи, които трябва да свършите. Излезте в парка и помиришете цветята. Доказано е, че вдишването на някои аромати /като лавандулата/ възстановяват стресираната имунна система.

 

Подгответе се за сън

Често като си легнете и се приготвите за сън в главата ви нахлуват всички неприятности. А липсата на сън прави хората още по-напрегнати. За да се преборите с тази порочна практика, запишете върху лист всичките си негативни мисли. Звучи невероятно, но полагането на лошите мисли върху хартията помага за тяхното отстраняване. 

източник: health.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати