25 Април 2024 г. Четвъртък

Съдът в Гевгели върна дъщеричката на Спаска

2010-10-15 18:49:19

Преди минути съдът в македонския град Гевгели потвърди родителските права на Спаска Митрова върху дъщеричката й Сузана, като отхвърли претенциите на бившия й съпруг Воислав Савич.

Днешното съдебно решение обаче ще влезе в сила след като бъдепотвърдено от Апелативния съд в Скопие, съобщава БНР.

По-рано тази година Апелативният съд уважи жалбата на Спаска Митрова и върна делото за настойничеството на дъщеря й за преразглеждане, след като през март съдът в Гевгели присъди родителските права на Савич.

Припомняме, на 11 март само след 10-минутно заседание Основният съд в Гевгели присъди попечителството над дететона бащата Воислав Савич
Дни преди това македонски полицаи заплашиха българката Спаска Митрова. Те са я предупредили да напусне дома на родителите си, за да не се повторят събитията от 28 юли миналата година.

Тогава македонската полиция е отишла в дома на Спаска Митрова и принудително отвежда нея и дъщеря й (още кърмаче) в полицейската станция в Гевгели. Влачили цял етаж Спаска за косите, за да я изведат навън. Откарали я заедно с дъщеричката, въпреки че са представени две медицински свидетелства - че ще кърми дъщеря си до 1 септември и че детето страда от алергичен бронхит.

След излежаване на 2/3 от присъдата и в резултат от натиска на българския премиер, президент и медии македонската странапусна Митрова на свобода на 8 октомври 2009 г.

Сагата на македонката с българско самосъзнание обаче не свършва до тук. Малко след освобождаването си от "Идризово" Спаска получава призовка за ново дело за отнемане на дъщеря й Сузана.

През декември миналата година Македония завежда ново дело срещу Митрова. Този път тя е обвинена, че не допуска бившия си съпруг при детето им, въпреки че то не е при нея и Спаска не го е виждала, след като е излязла от затвора.

Спаска Митрова беше заплашвана от македонски полицаи, че ако на делото има дори една кола с българска регистрация или един български журналист, тя ще преживее още по-голям ужас от досегашния.

Нов процес срещу Спаска Митрова започна в Кавадарци на 12 май. Делото е заведено от първия съдийски състав, осъдил преди време Спаска Митрова на три месеца затвор. Този път делото е заведено заради обида на съда.

Спаска Митрова е обвинена за това, че е нарекла съдиите „удбаши". „Удбаши" са наричани сътрудниците на сръбските тайни служби (УДБА), които са издевателствали над българите в Македония, обясниха от ВМРО.

Младата жена обаче продължи да се бори за родителските си права над малката Сузана. Последният път, когато Спаска видя дъщеря си, беше на 2 юли. Тогава българката беше придружавана от депутата от "Атака" Павел Шопов и адвоката на партията Петър Петров.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати