20 Април 2024 г. Събота

Правителство, бизнес и синдикати пак бистрят осигуровките

2010-10-15 08:24:30

Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес размерът на осигурителните вноски и спорните условия за пенсиониране.

Преди заседанието позициите на работодатели, синдикати и правителство значително се разминаха. 

По време на неформалната среща във вторник финансовият министър Симеон Дянков предложи вариант, при който осигурителната вноска да се повиши с 1.5 пункта, а повишаването на осигурителния стаж за пенсия на категорийните работници да започне още от 2011 г.

Работодателите са категорични, че не трябва да има увеличаване на осигурителните вноски и че осигурителната тежест трябва да е равномерно разпределена между работници и работодатели 50 на 50.

Те искат държавата да направи необходимите реформи в осигурителната и здравната система, за да се прекрати източването на средства. 

Представителите на синдикатите – КНСП и КТ"Подкрепа", пък искат увеличаването на стажа за категорийните работници да започне най-рано от 2015 г. и да бъде плавно, а вноската за пенсия да се увеличи с 2 %.

Те настояха министър-председателят Бойко Борисов да се намеси в тристранния диалог и да гарантира, че предложенията на Симеон Дянков няма да бъдат одобрени. 

Според тях опитите за стабилизиране на осигурителната система чрез орязване на права и ограничаване на достъпа на гражданите до пенсиониране "ще предизвика синдикални и граждански действия с непредсказуеми последици". 

До последно страните чакаха от финансовото ведомство да им предоставят пълните разчети за това какво ще се случи при различните варианти за промени в социалната сфера.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати