29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ: Борисова не се справи. Опозицията: Вотът остава

2010-09-29 17:52:02

Независимо от оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова основанията за вот на недоверие не отпадат, заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Той изтъкна, че вотът на недоверие е срещу правителството заради цялостната му политика в сферата на здравеопазването. 

„Отговорността не е само на здравния министър, но и на премиера, на финансовия министър и на правителството като цяло заради действията, които не е извършило”, добави депутатът от левицата. 

Според Стоилов оставката на Борисова е само временен отдушник за управляващите.  

„Опасявам се, че хора ще бъдат сменяни, без да се подобри нещо в здравеопазването”, заяви още Стоилов.

От ДПС също смятат, че проблемът при Анна-Мария Борисова не е в нейното освобождаване, а в нейното назначаване, т.е. отговорността е на премиера Бойко Борисов. 

От СДС обаче смятат, че с оставката на Борисова се обезсмисля внасянето на вот на недоверие. Според Мартин Димитров оттеглянето на здравния министър бил добър знак. 

„Премиерът явно вижда проблемите в здравеопазването, които ние категорично посочихме“, добави той. 

Според Мартин Димитров бъдещият министър трябва да бъде решителен човек, който "да не бъде подбиран по улици и кръстовища". 

"Събирането на случаен принцип по бензиностанциите на управленски екип води до това, което видяхме през краткия мандат на Борисова – хаос, ексцентрични идеи за реформи и защита на корпоративни интереси", заявиха от РЗС. Партията дори поиска оставката на премиера заради неговата „кадрова немощ“.

Депутатите от ГЕРБ бяха изненадани от оставката на Борисова.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване Десислава Атанасова не пожела да коментира дали оставката й е била необходима, или не.

Без да влиза в детайли, тя посочи, че Борисова не се е справила със здравната реформа , която е зациклила.

„Считам, че още в началото, когато някой заема пост дали във Министерския съвет, или като депутат, носи своята отговорност и знае, че ако не се справя, трябва да подаде оставка. Това се случи, факт е“, добави Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея решението за оставката  е взето тази сутрин.

Атанасова подчерта, че освобождаването на поста няма да забави още повече реформата в сектора.

„Реформата е въпрос на политическа воля“, заяви тя, но отказа да съобщи дали вече се спрягат имена за наследници на Борисова начело на здравното министерство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати