27 Април 2024 г. Събота

НАП, НОИ и инспекция по труда заедно срещу 6 хил. фирми

2010-09-29 13:40:02

Експерти са изготвили списък с около 6 хиляди фирми, които са нарушавали по един или друг начин регламентите, съобщи Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Той, директорката на НОИ Христина Митрова и шефката на Главната инспекция по труда към Социалното министерство Румяна Михайлова подписаха споразумение за тристранно сътрудничество.

Трите институции ще се борят заедно за ограничаване дела на сивата икономика, посочи Красимир Стефанов.

Той допълни, че в условията на финансова и икономическа криза единственият начин да се гарантират приходите в бюджета е засилването на контрола в областта на трудово осигурителното законодателство и спазването на регламентите, заложени в него.

Със споразумението се регламентира създаването напостоянна работна група с експерти от трите институции.

До този момент въпреки доброто сътрудничество, такова споразумение не е било подписвано, посочи още изпълнителният директор на НАП.
Стефанов уточни, че са обособени две групи нарушения.

По думите му първата група се състои от фирми, които подават осигурителни декларации за осигурените лица с образец 1, но не подават декларации с образец 6. Санкциите за такива нарушения са до 5 хиляди лв., припомни още Стефанов.

Той съобщи, че следващата седмица НАП започва кампания за съставяне на актове за нарушения и издаване на наказателни постановления за тези фирми.
Втората група фирми нарушителки са подавали уведомление за трудови договори с около една година закъснение без да правят необходимата вноска.

Служителите в тези фирми претендират за обезщетения пред НОИ, като в повечето случаи по думите на Стефанов, това е спекулативно.
Той уточни, че по този начин се ощетява бюджета на НОИ.

Още следващата седмица списък с тези лица и фирми ще бъде изпратен до главната инспекция по труда и там ще бъдат съставени глоби, които са в размер на до 15 000 лв.
Христина Митрова посочи от своя страна, че е идентифициран нов кръг от измами, извършвани от осигурители, които източват доста средства от бюджета на държавното обществено осигуряване.

Тя припомни, че в началото на годината е бил повдигнат въпросът за здравното осигуряване, което някои фирми използват в период на криза, като начин да облекчат финансовото си състояние.

Митрова заяви, че очаква броят на фирмите, които са сключвали трудови договори със задна дата да надхвърли 6 хиляди.

Контролът ще стане още по-ефективен и навременен, с което ще предотвратим и намалим възможностите за накърняване на трудовите и обществено осигурителни права на работещите хора в България.", заяви от своя страна Румяна Михайлова.
на базата на това споразумение всеки месец ще се извършват проверки.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати