19 Юли 2024 г. Петък

Валери Симеонов се обяви за закриване на НСО

2020-07-10 08:49:46

Недосегаеми не трябва да има - законът е над всички, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ във връзка с акцията на Прокуратурата в президентството и последвалите арести на съветници на държавния глава.

Той допълни, че предстои обвиненията да бъдат доказани в съда, но не би оправдал тежки нарушения като държавна измяна, ако това се докаже.

"НСО не трябва да съществува. Трябва да има служба към полицията." - посочи Симеонов, припомняйки, че депутатите от НФСБ са гласували против първия Закон за НСО през 2015 г.

На днешния Коалиционен съвет е решено да се дадат правомощия на началника на НСО той да взима решенията за охраняемите лица, а не както досега - отговорността да е на оторизираната комисия.

Лидерът на НФСБ е категоричен, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от НСО. "И двамата са състоятелни и могат да си позволят частна охрана", поясни той.

Валери Симеонов припомни, че като вицепремиер през 2018 г. е поискал отговор на какво основание НСО охранява Ахмед Доган и първи е повдигнал въпроса за това нарушение на закона. Информация обаче не е предоставена.

Той напомни, че телевизия СКАТ и НФСБ водят вече 6 години битката срещу незаконното заграбване на част от парка "Росенец" и така наречените сараи на Доган.

"Точно 9 дка, продадени от "Лукойл" на ДПС-фирмата "Хермес Солар" на Хайрие Сюлейман през 2014 г. Съседният терен, също недостъпен за граждани и институции, е нефтеното пристанище на "Лукойл - руският петролен гигант", посочи лидерът на НФСБ.

През 2014 г. СКАТ и НФСБ подават сигнал до Община Бургас и РДНСК, че на "Росенец" се строят незаконни обекти. Нещо повече - обектът е определен като водно-спортна база. "Палатът на Доган да ви прилича на Водно-спортна база?", попита Симеонов.

В същия парцел са нарушени и изискванията на Закона за устройство на територията и Закона за Черноморското крайбрежие - в зона А на отстояние до 100 метра от брега, се строи на височина 12 м. вместо нужните 7.5 м. Има огромна незаконна оранжерия и прилежаща инфраструктура.

През 2015 г. е поставена бариера пред имота на "Росенец".

"Депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев се опитаха да влязат, но бяха възпрепятствани, така както се случи с Христо Иванов вчера. Подадохме сигнал до Прокуратурата и на 3.12.2015 г. бариерата беше премахната. Сега я виждаме възродена отново."- каза още Симеонов.

Припомняме, тази сутрин прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати