19 Март 2024 г. Вторник

По 5000 евро предлагали на общински съветници, за да гласуват за продажба земята край Алепу

2020-06-07 11:52:29

По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - Константин Гребенаров пред bTV.

Първоначалната идея Созопол да разполага със собствени средства като построи туристически комплекс, е опорочена със скандално разпродаване на земята от следващото управление, твърди бившият съветник.

През 2008 г. по предложение на кмета Панайот Рейзи, общината се отказва от правото си да изкупи 15 % от акциите на частното дружество, става ясно и от протоколите на заседанието на ресорната комисия.

"Това просто явно устройваше някой, така че общината загуби възможността да има контролен пакет в това дружество и да командва", каза Константин Гребенаров - бивш общински съветник.

По думите му на следващата година е продадена и цялата общинска част - 29 декара, с мотив, че е "износена".

"8-9 човека се бяхме събрали предната седмица. Обсъдихме въпроса, казахме, че в никакъв случай няма да гласуваме. Когато влязохме в залата, започна гласуването и се оказахме четирима против. Появиха се едни емисари, които започнаха да предлагат на общинските съветници да гласуват по правилния начин... 5000 евро се предлагаха, ви го казвам в прав текст", обясни бившият общински съветник.

За рушветите е потвърдил и друг общинар, гласувал "против". По думите на Христо Бардуков - бивш общински съветник това е била една договорена сделка и оттам започнало заробването на община Созопол към олигарси.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел.

От Камарата на геодезистите заявиха, че въпросната конструкция е гавра със закона.

По-рано днес шефът на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Новини
Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава БТВ, позовавайки се на източник от прокур ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати