19 Юни 2024 г. Сряда

Децата и коронавирусът – може ли малчуганите да не предават заразата?

2020-05-04 07:11:57
Изглежда, че децата са най-пощадени от коронавируса - те изключително рядко проявяват симптоми на болестта и още по-рядко се налага да влязат в интензивно отделение. Но на какво се дължи това и разпространители ли са децата на COVID-19? Група от учени решава да провери.

В началото на февруари британски турист пристига във Франция. Поводът е ски ваканция в популярния курорт Ле Контамин-Монжоа във френските Алпи. За кратко време мястото се превръща в огнище на коронавируса в страната и дава повод на учени да работят по изследване, което месеци по-късно ще представи позитивни резултати.

„Направихме проучване на едно от първите огнища на заразата във Франция. Открихме, че британски гражданин, който се е заразил в Сингапур, е пътувал за своята ски ваканция тук. По време на престоя си е предал вируса на общо 13 души, което е сериозна бройка. По принцип знаем, че един човек заразява средно двама до трима души”, обясни епидемиологът доктор Костас Данис пред NOVA. „Сред заразените от британския турист е и 9-годишно дете. То е било симптоматично, но е продължило да ходи на ски училище с три различни групи. Идентифицирахме 172-ма души, които са били в контакт с него и ги тествахме. Нито един от тях не даде положителна проба за коронавирус. Следихме внимателно контактните хора в продължение на 2 седмици, но така и не се стигна до нов случай на болен”.


Доктор Костас Данис е епидемиолог във френската Агенция за публично здраве. Като автор на научното изследване обяснява защо децата не са основен фактор при разпространението на COVID-19.

„Концентрацията на вируса в кръвта при момчето беше много ниска, а и вече знаехме, че децата имат много по-малка склонност да развият сериозно заболяването. Проявата на коронавируса при тях е доста мека. Често боледуването протича с трудно забележими симптоми”, обясни д-р Данис.

Динамиката на преносимост на вируса при децата е тотално различна с тази при възрастните. Това не ги прави основен фактор за разпространение на заболяването.

„Уточнявам, че това важи за коронавируса. Защото децата са доста сериозен преносител на други заразни болести като обикновения грип, например. По тази причина се стига до грипни ваканции. Защото обикновено наблюдаваме рязък спад в разпространението на грипа, когато училищата затворят. Но в случая с коронавируса важи точно обратното”, обяснява д-р Данис. По думите му можем да бъдем сигурни до голяма степен, че децата не са съществен преносители на COVID-19.

„Няма никакви сериозни разпространения на заразата в училищата. Нито в страни, в които учебните заведения затвориха сравнително рано, нито в тези, в които училищата останаха дълго време отворени”, обяснява епидемиологът.

„Колеги в Австралия направиха проучване. Откриха 18 случая накоронавирус в 15 училища. Сред контактните с тези 18 деца е имало 700 техни съученици и 120 учители, като не е имало нито един заразен възрастен, а само двама ученици. Така, че можем да кажем – нямаме никакви огнища на заразата в училищата, поне до тяхното затваряне. В някои страни, като Република Корея и Исландия, здравните власти направиха страшно много тестове, след които стана ясно, че скоростта на разпространение на заразата сред възрастните е много по-висока, отколкото при децата. И докато мерките за социално дистанциране имат добър ефект, то нещата не стоят така, когато говорим за затварянето на училищата”, коментира епидемиологът.

Той дава примери и с Китай, където са регистрирани много семейни  огнища. Те показвали, че децата са заразявани от възрастните, а не обратното. „Много рядко се стигаше до ситуация, в която да виждаме децата да заразяват своите родители”, обяснява експертът. Няма обаче яснота защо това се случва, но вероятно е свързано с имунната система.

„Вероятността от заразяване е значително по-ниска при децата до 10-годишна възраст. При подрастващите се наблюдават изолирани случаи дори в огнища на заразата. Но много рядко”, обясни д-р Костас Данис.

„В повечето случаи, дори и да се заразят, децата изкарват болестта доста леко. Разбира се, за да се стигне до отварянето на училищата, трябва да бъдат взети под внимание доста фактори. Дори и в момента обаче имаме примера на Швеция, която в нито един момент не затвори напълно началните училища и тези до 8-и клас. И въпреки това не се стигна до избухване на зараза с COVID-19. И така, ако в други страни, както вече се случва, училищата отворят отново врати, то със сигурност ще трябва да се опитаме да въведем социално дистанциране, доколкото е възможно”, смята експертът. И заявява, че самият той би пуснал детето си на училище сега.

„Във Франция учредихме научен комитет, който изследва внимателно всички доказателства и на базата на това решава дали да отвори училищата. След края на проучването и с предвижданията за хода на заразата, властите прецениха, че след 11 май децата могат да се върнат на училище. Това е решение, което ще бъде приложено и в редица други страни”, заяви д-р Данис.

Той коментира и болестта на Кавазаки, която засяга сериозно децата.

„Преди всичко, все още не е ясно дали това заболяване е свързано с коронавируса. Да, може да е в следствие от COVID-19, но не можем да бъдем категорични. Доста рядко е. Може да бъде окачествено като миокардно заболяване, нещо, което често се свързва с усложненията от коронавируса. Не мисля, че към момента имаме достатъчно основания да се притесняваме. Най-важното, което трябва да запомним, е, че дори и децата да бъдат заразени с коронавирус, което на първо място е малко вероятно, то при тях болестта ще протече доста леко”, успокоява експертът.

Той не иска да прави прогнози как ще се развие COVID-19.

„Не мисля, че което и да е правителство по света би искало да остави своето население по домовете. Да спре икономиката на съответната страна без причина. Това, което знаем със сигурност е, че повечето хора прекарват болестта сравнително леко. Особено здравите хора, без хронични заболявания. Но по-податливата част от населението, тоест по-възрастните хора са склонни да я прекарат по-тежко. И понеже скоростта на пренасяне на заразата е висока, то и абсолютните стойности на заразените ще бъдат високи – следователно абсолютната стойност на тежките случаи също ще бъде висока. Това утежнява здравните системи дори на развитите страни. Затова са тези затегнати мерки в много държави по света”, обяснява д-р Данис.

В момента неговият екип работи по ново изследване, което ще помогне на домовете за възрастни хора във Франция да се справят с тежките последици от коварния вирус.

Епидемиологът коментира и разликата в броя на фаталните случаи в различните страни, която според него се дължи на закъснели мерки за ограничаване на пандемията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати