27 Септември 2023 г. Сряда

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

2020-04-03 22:15:34

Мизерията не е спасение от вируса, нужна е убедителна и достоверна информация и всеобхватни данни за резултатите, особено при искане за удължаване на извънредното положение с месец.

Това предупреди държавният глава Румен Радев в обръщение към нацията по повод искането на правителството за удължаване на извънредното положение и актуализацията на бюджета.

Без съмнение пандемията иска решителни мерки, но управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. Нужен е гъвкав подход, настоя Румен Радев. Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но довеждат до обществена парализа и отключват безпрецедентна социална и икономическа криза.

Въпреки че повече българи възприемат с разбиране и спазват указанията, държавният глава вече е предупредил, че гладът ще надвие на страха. Затова той предупреждава и в момента, а последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус.

"Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни."

"Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено", настоява Румен Радев.

Румен Радев наблегна на растящата безработица, която "расте с часове", и на хиляди предприятия, които спират работа, бизнесът и свободните професии очакват помощ. Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни.

Държавният глава заяви, че фокусът върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни.

Според Румен Радев трябва да си поставим ясна национална цел - възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки.

Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас. Следващите месеци ще бъдат решаващи и за позиционирането на нацията ни в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират онези, които успеят да бъдат сплотени и иновативни.

Той разкритикува част от мерките в извънредния закон като неудачни и поиска тяхното преразглеждане, за да не се блокира икономическия живот.

Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация - и за работниците, и за бизнеса. "В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната", подчерта президента. .

"Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем", каза Румен Радев по повод исканата актуализация на бюджета. Той изрази съмнение, че парите за възстановяване на икономиката ще се разпределят в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък.

"Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета, като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години", заяви Румен Радев и поиска гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати.

Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност, настоя още веднъж в словото си държавният глава, който възропта и от високите глоби, които се налагат в условия на извънредно положение.

Също така е важно българският парламент да прояви отговорност и да намери форма да продължи своята дейност за приемане на важни решения и особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт, допълни още Румен Радев.

Припомняме, че извънредното положение бе гласувано 

  • актуализация на бюджета
  • удължаване на извънредното положение с един месец до 13 май

Междувременно от направените проби сред народните представители излязоха трима заразени с коронавирус депутати - един от ДПС и двама от ГЕРБ. 

Извънредното заседание на парламента бе отложено за днес и депутатите в момента обсъждат двете предложения на Министерски съвет.

От Оперативния щаб за борба с разпространение на коронавирус инфекцията предупредиха също тази седмица, че всъщност пикът на заболяването се очаква втората и третата седмица от април месец, т.е. около Великденските празници. Инфектираните с коронавирус в национален мащаб днес достигнаха 477, жертвите на инфекцията са 12. И в момента 189 от заболелите се намират в болница, а 20 от тях са в интензивен сектор и интубирани.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати