Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 21
Начало arrow България arrow КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

  Print E-mail
2020-03-29 09:43:30
източник: news.bg

За Конфередерацита на индустриалния капитал в България (КРИБ) съотношението 60/40 е неработещо, защото работодателят трябва да плати 80%, а държавата - 20%.

Позицията на КРИБ изрази за сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов.

Припомняме, след обявеното на 13 март решение за извънредно положение и решението на правителството да бъдат отворени само аптеките и хранителните магазини, много бизнеси трябваше временно да затворят. Като компенсация бе решено правителството да изплати 60% от заплатите в някои браншове, за да може работодателите на запазят работните места. 

Евгений Иванов посочи, че грешно е разбирането, че КРИБ е представител на едрия бизнес. Абсолютно всички фирми, които покажат спад на нетните си приходи от продажби над 25%, ще могат да получават средства по тази мярка, включително и медиите. Това било предложението на КРИБ.

Според Иванов работещото съотношение е някъде по средата, защото по дефиниция КРИБ представлява големите компании. За големите компании съотношението 60/40 е приемливо, работодателите могат да отделят от своя ресурс за плащане на заплатите. Малките и средните предприятия обаче не могат да си го позволят.

"В закона има една недомислица, която засяга и медиите. Опитвайки се да помогнем да бизнеса да не плаща лихви на държавата и на банките беше приет текст, който позволява на всеки да не плаща на всеки. Тука се получава едно царство на длъжника, което без да доказва каквото и да било, спира да плаща, не дължи никакви наказателни лихви и не може по никакъв начин да бъде принуден да плаща. Получава се онази пиеса, която гледахме по времето на соца - "Няма да платим, няма да платим". На практика сега е в момента във всеки един български град", каза в заключение Евгений Иванов.

Иванов обясни, че проектопостановлението е разгледано в петък, в неприемлив и с тесен обхват. Много от предложенията за включване на индустрията са приети, като едно от предложението на КРИБ било за включване на медиите, защото след медиците и репортерите са вторите, които са на първа линия. Това обаче не било прието, но най-важното, което все още не е прието, е съотношението 60/40.

КРИБ има план Б, ако не бъдат приети първите мерки, но искането им е съотношението 60/40 да бъде преразгледано. За това подкрепата им не е толкова частична и пълна.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?