27 Септември 2023 г. Сряда

КРИБ настоява за помощ на всички фирми със спад на нетни приходи над 25%

2020-03-29 09:43:30

За Конфередерацита на индустриалния капитал в България (КРИБ) съотношението 60/40 е неработещо, защото работодателят трябва да плати 80%, а държавата - 20%.

Позицията на КРИБ изрази за сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов.

Припомняме, след обявеното на 13 март решение за извънредно положение и решението на правителството да бъдат отворени само аптеките и хранителните магазини, много бизнеси трябваше временно да затворят. Като компенсация бе решено правителството да изплати 60% от заплатите в някои браншове, за да може работодателите на запазят работните места. 

Евгений Иванов посочи, че грешно е разбирането, че КРИБ е представител на едрия бизнес. Абсолютно всички фирми, които покажат спад на нетните си приходи от продажби над 25%, ще могат да получават средства по тази мярка, включително и медиите. Това било предложението на КРИБ.

Според Иванов работещото съотношение е някъде по средата, защото по дефиниция КРИБ представлява големите компании. За големите компании съотношението 60/40 е приемливо, работодателите могат да отделят от своя ресурс за плащане на заплатите. Малките и средните предприятия обаче не могат да си го позволят.

"В закона има една недомислица, която засяга и медиите. Опитвайки се да помогнем да бизнеса да не плаща лихви на държавата и на банките беше приет текст, който позволява на всеки да не плаща на всеки. Тука се получава едно царство на длъжника, което без да доказва каквото и да било, спира да плаща, не дължи никакви наказателни лихви и не може по никакъв начин да бъде принуден да плаща. Получава се онази пиеса, която гледахме по времето на соца - "Няма да платим, няма да платим". На практика сега е в момента във всеки един български град", каза в заключение Евгений Иванов.

Иванов обясни, че проектопостановлението е разгледано в петък, в неприемлив и с тесен обхват. Много от предложенията за включване на индустрията са приети, като едно от предложението на КРИБ било за включване на медиите, защото след медиците и репортерите са вторите, които са на първа линия. Това обаче не било прието, но най-важното, което все още не е прието, е съотношението 60/40.

КРИБ има план Б, ако не бъдат приети първите мерки, но искането им е съотношението 60/40 да бъде преразгледано. За това подкрепата им не е толкова частична и пълна.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати