29 Март 2024 г. Петък

Томислав Дончев: Да не разглобяваме държавата на 10-тия ден от кризата

2020-03-25 10:46:25

Да не разглобяваме държавата на 10-тия ден от кризата. За това призова вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия, където разясни още веднъж част от анонсираните вчера от властта мерки за подкрепа на бизнеса и икономиката в извънредната ситуация заради разпространението на коронавирус.

Томислав Дончев бе категоричен, че мерки като намаляване на ДДС ставката няма да подкрепи потребителите, а ще бъде в подкрепа на предприемачите и търговците. Така той бързо отсече въпроси по темата. По подобен начин вицепремиерът пресече и въпроси за "">Какво повече като мерки за начало, попита Дончев.

Изключително важно е в момента тотално да се ограничи движението на хора, но да се осигури бързо придвижване на тежкотоварния трафик.

Държавата ще издържи колкото трябва - не можем да си позволим да проявяваме малодушие, заяви Дончев и призна, че може да се стигне и до взимане на нов дълг. Припомняме, че такова признание направи вчера и примерът и финансовият министър Владислав Горанов. Томислав Дончев се надява до такава мярка като взимане на дълг да не се стига.

Томислав Дончев обаче подчерта, че огласените вчера мерки са само в началото на кризата, а в последствие ще се търсят и други варианти. Нужно е обаче да мине време, да се видят реалните отражения на здравната криза върху икономиката.

А и никой не знае колко ще продължи кризата. Дончев припомни, че има прогнози, които говорят за пик през септември месец. "След здравната криза ще трябва да се справяме с последствията в икономиката", посочи Дончев, според когото в момента сме в първия етап - здравната криза. В тази ситуация всеки един ще търпи лишения, подчерта Томислав Дончев.

Той отхвърли критики, че държавната помощ ще бъде за тесен сектор от бизнеса - "От къде знаят какъв е обхватът при положение, че няма още изработен критерии и механизъм", попита Томислав Дончев.

Той увери, че държавата се опитва да осигури максимално широк обхват, имайки предвид, че засегнатите сектори са не само видимите като хотели, ресторанти и увеселителния сектор. Кризата вече има отражение дори и автомобилостроенето с намалелите поръчки в световен мащаб.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати