Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Юни 26
Начало arrow България arrow Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

  Print E-mail
2020-03-22 14:56:31
източник: news.bg

Президентът Румен Радев налага частично вето върху извънредния закон. Това обяви той в изявление пред медиите.

Президентът разкритикува мерките, предвидени в закона, които ограничават правата на словото, срещу спекулата, както и липсата на адекватна мерки за защита на населението от бедност. Гладът ще надвие на страха, посочи Радев. 

Законът обраснал с предложения, които нямат нищо общо с коронавируса, изтъкна той.

Държавният глава изрази надежда депутатите да вземат предвид препоръките му и да добавят допълнителни мерки.

Да не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение, предупреди Румен Радев. Липсите на кадри и дефицити в здравната система се опитвало да бъдат компенсирани с рестрикции. Опасност имало и за свободата на словото. Той вижда опасност да се наказва всяко свободомислие. В света протичали две кризи, по думите му. Едната е здравната, свързана с коронавируса. Другата криза е икономическата, която стои на заден план.

Президентът Румен Радев поиска повече закрила за нуждаещите се. Гладът ще надделее над страха и последствията ще бъдат разрушителни, отчете президентът. Спекулата руши доверието в обществото и той настоя за сериозни мерки.

Радев е недоволен и от вменените правомощия на военните.

Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото, е мнението на държавния глава. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, настоя той.

Налаганите мерки били по неговата оценка крайно рестриктивни и засилват напрежението. Румен Радев акцентира върху това, че другите държави предприемат мерки за подпомагане на бедните и уязвими групи. Той осъзнава факта, че възможностите на бюджета ни са малко, но пък подчерта, че нуждите ни са по-големи.

По отношение на армията държавният глава критикува това, че в закона се пренебрегвала ролята на върховния главнокомандващ. Битката със спекулата пък по начина, по който е гласувана, възпрепятствала вноса на лекарства и други продукти.

 

От нашия разум днес зависи какъв ще бъде утрешния ден, категоричен бе президентът.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, смята той. Радев вижда опасност от налагане на автоцензура, а въведените в извънредния закон мерки оставали и след извънредното положение.

Припомняме, че по-рано днес от АИКБ настояха точно за налагането на частично вето върху закона за извънредното положение. 

Вчера от партия "Воля" се обявиха против текст от закона за извънредното положение.

На 20 март депутатите поспориха около час за заглавието на извънредния закон.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?