Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 27
Начало arrow България arrow Изграждат КПП-та на областните центрове

Изграждат КПП-та на областните центрове

  Print E-mail
2020-03-21 09:17:59
източник: news.bg

Преустановява се посещението на паркове, градини, спортни и детски площадки на открити и закрити места.

Забранява се хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини в периода от 8:30 до 10:30 ч.

Новите мерки срещу разпространението на коронавируса обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет след заседание на Оперативия щаб. Мерките влизат в сила от 00.00 часа на 21 март. Целта на тази мярка е възрастните хора да могат да не се засичат с младите и населението да се организира в отделни потоци.

Органите на МВР ще организират КПП-та на входно-изходните артерии на областните градове и ще се пропуска с основателна и неотложна причина за придвижването: неотложно пътуване с доказана потребност, здравословни причини, връщане вкъщи. Придвижването от град в град ще се случва с удостоверение, поясни Мутафчийски.

Ако резултатът от тези мерки е негативен, ще трябва да се вдигне още по-високо нивото на сигурност, като лицата, които напускат своите домове трябва да декларират на своя своята собствена отговорност, предупреди Ананиев.

Вътрешният министър Младен Маринов препоръчва в рамките на 2 дни всички, които работят на места, които са извън областните градове, да се снабдят със служебни бележки. Силовият министър призова хората да спазват разпоредбите, да си подготвят документите и да продължават да спазват дисциплината.

"Транспортът е кръвта по артериите на България. Той не може да се ограничава", увери и генерал Мутафчийски.

За междуградско пътуване обаче ще трябва да име декларация за целта на пътуването.

От министерство на здравеопазването допълнително уточни, че домашни любимци ще може да бъдат разхождани в паркове и градинки. Не трябва обаче да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на домашните животни.

При спешни случаи домашните животни следва да бъдат консултирани с ветеринар. Когато се касае за рутинни прегледи, последните трябва да бъдат отложени. Неотложни ветеринарни прегледи могат да се извършват в предварително уговорен с кабинета/клиниката час и при създаден ред, недопускащ струпване на хора.

Припомняме, точно преди една седмица - на 13 март, бяха въведени първи мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, след като Народното събрание гласува предложеното от Министерски съвет извънредно положение.

Недоволен от това как гражданите изпълняват мерките и препоръките шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски почти веднага поиска затягане на мерките, като това предизвика известна мобилизацията на гражданите, които се прибраха по домовете си.

От два дни започнаха и засилени проверки по кварталите на големите градове, включително и разяснителна кампания за опасността от коронавируса.

Днес цял ден в Народното събрание продължиха дебатите и споровете по извънредното законодателство, като депутатите гласуваха армията се включва да помага за коронавируса при нужда.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени

19 март - 18 нови, 110 установени, трета жертва

20 март - 17 нови, 127 установени

21 март - 15 нови, 142 установени.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?