Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Юни 26
Начало arrow България arrow Стигнахме до общо 142 положителни проби, на картата се отбеляза и Шумен

Стигнахме до общо 142 положителни проби, на картата се отбеляза и Шумен

  Print E-mail
2020-03-21 09:00:00
източник: news.bg

Към 21 март сутринта 142 станаха положителните проби за коронавирус в България. Новият град, който се отбелязва на картата с инфекцията е Шумен.

Това стана ясно на редовния брифинг на Оперативния щаб. Това означава, че новите случаи от вчера са 25.

Пациентът в Шумен е приет в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, кашлица и задух. Той е ясна епидемиологична пътека към Банско.

От заболелите 84 са мъже, 58 са жени, средната възраст е 42 години, най-малкият установен е на 4 години, а най-възрастният - на 81 години.

Трима души, установени с коронавирус, са починали, като при тези цифри смъртността у нас е 2.1%. Генерал Венцислав Мутафчийски подчерта, че този процент не е много достоверен, тъй като натрупалите се случаи и цифрите са недостатъчни.

Днес предстои общо трима души да бъдат изписани - един от ВМА и двама в Плевен. Те могат да се считат за излекувани и оздравели, след отрицателните проби, които са дали. Изписването ще става с болничен от 30 дни с карантина - препоръчва се на тези хора да си стоят вкъщи и да не излизат.

Повечето от констатираните пациент са в леко състояние до средно тежко. Те се намират в домашни условия. В болниците се намират пациенти със средно тежко към тежко състояние.

Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност и перспективата да бъдат интубирани е реална.

Оперативният щаб представи и предпазните мерки на медиците, които изследват заразените с коронавирус. Медиците, които работят на първа линия, ще бъдат оборудвани приоритетно с такива шлемове, каквито Мутафчийски представи. Те са българско производство. По 200 шлемове на ден ще се произвеждат у нас.

Предстои медиците да бъдат снабдени и със специални защитни маски, които приличат на ски очила.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?