Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 23
Начало arrow България arrow Професор от БАН: Ако държим карантината, ще намалеят заразените

Професор от БАН: Ако държим карантината, ще намалеят заразените

  Print E-mail
2020-03-20 08:49:27
източник: news.bg

Ако държим карантината, ще намалеят заразените от коронавирус. Това заяви проф. Николай Витанов от БАН пред БНТ.

Той е притеснен за карантината, тъй като много българи, които се прибират от западноевропейски страни може да не се съобразят с разпореждането на властите. Виждате какво става в Италия - все едно са във война, заяви ученият. 

"Второто нещо, което ме притеснява - събиранията и веселбите, които тънат. Този вирус не се влияе от силна музика и юнашко поведение", категоричен е проф. Витанов.

Той призова възрастни хора да ограничат излизането си. Знаейки че починалите са над 65-години, ограничете колкото можете излизането. Повечето от тях са и с други болести, а вирусът влияе върху имунната система.

Такова изказване може да бъде направено, стига човек да има количество данни, заяви проф. Витанов в отговор на въпрос дали може да прогнозира разпространението на вируса по области. Ако в дадена област няма заразени, е трудно да се предскаже как ще се разпространи вирусът.

Слязохме от нашите кули от слонова кост, вече сме при народа, каза иронично проф. Витанов.

Във всички държави ресурсите са оскъдни и е добре процесът на набавянето (със защитни средства - б.р.) да се оптимизира доколкото е възможно. Нашите предсказания са пестеливо да ползваме ресурсите, с по-малко средства, по-добър ресурс, каза математикът.

В момента се движим добре, трендът е почти линеен, не можем за сега да го спрем да стане константа. Проблемът е да не се издъни карантината, както стана случая с Банско, допълни проф. Николай Витанов.

Припомняме, вчера имаше среща между премиера Бойко Борисов и математици от БАН, които да изчислят как се разпространява коронавирусът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?