Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 27
Начало arrow България arrow Шест положителни проби за коронавирус ни делят от нови мерки

Шест положителни проби за коронавирус ни делят от нови мерки

  Print E-mail
2020-03-19 12:20:13
източник: news.bg

6 положителни проби ни делят от въвеждане на нов модел на работа спрямо опасността от разпространение на коронавирус у нас.

Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб, на брифинг в Министерски съвет.

Той обясни, че новите мерки вече са изработени и приети и ще бъдат задействани, когато достигнем 100 положителни проби. Припомняме, че тази сутрин бяха обявени още два положителни резултата, като по този начин достигнахме 94 случая на коронавирус у нас.

Щабът е разпоредил обучение и засилен контрол в ромските махали в страната. Препоръките са отправени към МВР, местните РЗИ-та и ромските медиатори.

Началникът на щаба Мутафчийски обясни, че навсякъде, където има такива общности, трябва пълна мобилизация на местната власт и на всички институции. В старозагорска област още отпреди 3 март е получен първият сигнал за неспазване на мерките на правителството за карантина, посочи генерал Мутафчийски.

Той обясни, че трябва изключително сериозен подход към ромските групи за разясняване на това що е карантина, що е коронавирус, какво е заболяването, как се предпазва човек от това заболяване, как се предава това заболяване. Това се налага и заради засиленото връщане на български граждани от чужбина в последните седмици.

"Моля, да не звучи това като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности", посочи Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че ако щабът препоръчва по-строги мерки за по-застрашените групи от населението, те ще бъдат изпълнени.

Няма как да бъдат затворени границите за прибиране на българските граждани от други страни. Мярка като "затварянето на границите" не значи, че ще блокираме нашите сънародници да не се приберат, увери генерал Мутафчийски.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?