19 Април 2024 г. Петък

Властта обяви пред Радев: Въвежда се строга карантина за възрастните

2020-03-18 15:30:36

България задържа досега кривата за разпространение на коронавирус доста ниско, така че здравната система да може да поеме потенциалните случаи.

С това започна обръщението си днес президентът Румен Радев, който прие в президентството премиера Бойко Борисов, министри и представители на Националния щаб с коронавируса, за да го запознаят с обстановката. Държавният глава призова хората да се отнасят с усилия към мерките.

"Важен е не терминът "извънредно положение", важни са мерките, които да са пропорционални на заплахата и добре планирани и осигурени. Обнадежден съм, че всички българи се вслушаха в призива, има рязка промяна в съзнанието на хората. Но остават други важни, неотложни проблеми", каза Радев. 

Той посочи, че сме се оказали неподготвени, както и други страни по отношение на предпазни средства и Държавния резерв, а "дори лекари в София нямат маски". Радев призова първо да се мисли за нуждите на страната, и едва тогава да се изнася.

Президентът постави въпроса кога ще бъдат осигурени всички на първа линия - не само лекарите в болниците, но и личните лекари, зъболекари, аптекари, продавачи в търговски обекти, органи на реда, хората в предприятията.

"Призовавам институциите да не насаждат страх, да действат в рамките на своите правомощия, да не надскачат закона и да изпълняват, приетото от щаба и Министерски съвет. Вихри се спекула с най-необходимото, а отговорните институциите не виждат. Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели", каза още Румен Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев отново обясни, че пари за защитни материали се осигуряват чрез промяна на програмите на еврофондовете.

"На нас на първо място са ни мерките за защита на населението. Затова обсъждаме варианти за строга домашна карантина за възрастните хора в страната, за което ще трябват три пъти по-голям брой хора за разнос по домовете", каза Дончев.

За икономическите мерки той посочи допълнителни 1000 лв. за медиците, 60% от заплатите за служителите на затруднените фирми в риск, достъп до кредитен ресурс за компании в затруднение.

Вътрешният министър Младен Маринов отчете пред президента, че се увеличава валидността за документите с 6 месеца, а влизащите в страната от рискови райони се поставят по карантина и поради тези мерки се намаляват случаите на заразените.

Той каза, че се контролира спекулата, както и че 200 000 маски контрабанда са хванати.

Премиерът Бойко Борисов каза, че само "със сплотяване и хладнокръвие става борбата с невидимия противник".

Той отчете, че "От днес фирмите ще могат да шият денонощно, военно интендантство започва да работи", каза Борисов, уточнявайки, че един комплект няма да се изнесе, докато не се презапасим. Оказало се, че имало "достатъчно спирт, огромни мощности за страната и цялата мрежа, а не както хърватският премиер плаче по телефона, че няма".

Премиерът заяви, че е говорил с Виктор Орбан за струпването от коли на българските граници и са се разбрали да бъдат пропуснати.

"Българинът се информира, видя какво става в Европа. Единственото, което трябва да се прави - е несъбирането на много хора на едно място", каза Борисов.

"Обещали сме 1000 лв., те ще са чиста сума за всяко едно медицинско лице, тоест плащаме по 1 400 лв.", обясни премиерът за мерките.

Нищо към този момент не заплашва пенсионната система, категоричен бе Борисов по отношение на икономическите проблеми.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати