10 Август 2022 г. Сряда

Учени в Австралия с важна стъпка към лечение и ваксина за коронавируса

2020-03-17 15:16:54

Изследователи в Австралия обявиха, че са картографирали отговорите на имунната система на един от първите пациенти, заразен с новия коронавирус в страната, като според австралийския здравен министър констатациите са важна стъпка в разработването на ваксина и лечение, съобщава "Ройтерс".

С новия коронавирус по последни данни са заразени повече от 183 хил. души по света, а починалите са над 7 100 души.

Докато по-голямата част от заразените имат само леки симптоми, инфекцията е тежка или критична при 20% от пациентите. Смъртността от коронавируса е около 3,4%, изчисли СЗО.

Докато учените се опитват да разработят ваксина, изследователите от Австралийския институт за заразяване и имунитет "Питър Дохърти" изтъкнаха, че са направили важна стъпка в разбирането на вируса.

Изследвайки резултатите от кръвта от неидентифицирана жена в 40-те си години, те са открили, че имунната система на хората реагира на коронавируса по същия начин, по който обикновено се бори с грипа.

Констатациите помагат на учените да разберат защо някои пациенти се възстановяват, докато други развиват по-сериозни респираторни проблеми, посочват още изследователите.

"Хората могат да използват нашите методи, за да разберат имунните реакции в по-големи кохорти COVID-19, а също така да разберат какво липсва на тези, при които резултатът е фатален", коментира Катрин Кеджиерска, професор по микробиология и имунология в Университета в Мелбърн, който участва в проучването. COVID-19 е заболяването, причинено от новия коронавирус.

Докато изследователите са наблюдавали имунния отговор на австралийската пациентка, те са били в състояние точно да предскажат кога тя ще се възстанови.

Изследователите не разкриха самоличността на пациентката, но казаха, че тя е австралийска гражданка, която е била евакуирана от китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата в Китай.

Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт определи развитието като "водещо в света" и голям напредък в изследването на болестта.

Поне дузина производители на лекарства по света работят над ваксини или антивирусни и други лечения за бързо разпространяващата се зараза.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Президентът Румен Радев най-вероятно ще разпусне парламента в седмицата след 1 август, след като стана ясно, че партиите и коалициите трябва да се явят на предсрочни парламентарни избори.Началото н ...
Новини
Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни заведения.Министерс ...
Новини
На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират ...
Новини
За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати