28 Март 2024 г. Четвъртък

Два случая на коронавирус у нас

2020-03-08 09:20:36

Има засечени два потенциални случая на коронавирус у нас. Това съобщи директорът на ВМА проф. Венцислав Мутавчийски.

Болните са мъж от Плевен и жена от Габрово. Техните проби на два теста са дали положителен резултат. Предстои трето изследване. Резултатите от него ще са ясни в неделя най-рано след 10 часа.

Мъжът от Плевен е бил контактен с трима члена от своето семейство, а жената от Габрово с други две жени, стана ясно на пресконференцията.

Доц. Кунчев отбеляза, че двамата пациенти не съвпадат с профила. Те не са пътували в чужбина, откъдето би могли да се заразят.

От националния щаб признаха, че властите все още не са установили кой е "нулевият пациент", от който е тръгнала заразата.

Мъжът е на 27 година, а жената на 75 години, уточни проф. Венцислав Мутафчийски.

Новината бе съобщена на извънреден брифинг късно вечерта в събота в Министерски съвет.

Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички лежащо болни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до две положителни проби - при два от трите възможни теста. Ще се правят още тестове през следващите часове.

Началникът на ВМА ген. Стоян Мутафчийски обясни, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени. 

В края на 2019 г. Китай докладва на Световната здравна организация за пневмония с неизвестен причинител. Този причинител е идентифициран на 7 януари като нов щам на коронавирус.

СЗО обяви коронавируса за глобална заплаха на 30 януари. Изчислено е, че 17% от регистрираните случаи са сериозни, а 3% са критични.

И докато се смяташе, че най-голямата заплаха за разпространение са идващите от Китай, само преди дни вирусът започна да се разпространява със сериозни темпове и в Италия, от там - и в цяла Европа.

Заразата е по-рискова за възрастни и страдащи от хронични заболявания. В по-големия процент от случаите симптомите са леки и гриподобони - болки в мускулите и ставите, температура, кашлица. При наличие на хрема, например, най-вероятно не става въпрос за коронавирус.

В момента все още се експериментира с различни терапии за лечението на COVID-19. Няколко фармацевтични компании работят по създаването на ваксина. Но такава ще достигне до хората най-рано в края на годината.

Новият коронавирус продължава да се разпространява и в Европа. На Балканите Румъния съобщи за първи случаи. Заразени има и в Гърция и Хърватия. В Северна Македония засега е само един.

Регистрирани случаи има вече в 18 държави на Стария континент. Най-критична остава ситуацията в Италия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати