17 Април 2024 г. Сряда

Адвокат Калайджиева: Изправени сме пред избора независим съд или прокурорска република

2020-02-28 11:10:58

"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".

Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург по повод изказването на главния прокурор Иван Гешев, че всеки трябва да избере на коя страна да застане. Според Гешев от едната страна били олигарсите, от другата, според него, стояли интересите на народа за сигурност, спокойствие и ред, но не уточни как той разбира тези интереси за сигурност, ред и спокойствие.

"Необходимостта от промени в конституционната уредба на съдебната система, които да изяснят кой в нея е кум, кой сват, кой - на булката брат, изглежда остана неразбрана само от главния прокурор", коментира Калайджиева.

От Фондация "Български адвокати по правата на човека" настояват в Конституцията да се запише, че съдебната власт се упражнява от съда, а прокуратурата е автономна от правителството. Становището, което провокира негативна реакция на главния прокурор Иван Гешев, е огласено в рамките на консултациите при президента за конституционни промени.

"Крайно време е българският народ да се върне към съзнанието, че правосъдието се раздава от съда, а не от прокуратурата", подчерта адвокат Калайджиева.

Според правозащитника това е част от становището, изготвено по покана на президента. Тя смята, че този принцип всички добре знаят, но той не е добре оценен и разписан в Конституцията и българските закони.

"Не може прокуратурата да започва производства, които да висят с години и тези производства да засягат името, имота, честта и живота, ако щете, на гражданите, докато те преценят и без да дават след това думата на съда. Това не е правосъдие. Това са акции, които би трябвало да се отграничават от действителното правосъдие", каза адвокат Калайджиева. 

Според нея необходимостта от реформа е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други международни авторитети.

"В нашето становище няма нещо особено ново. Но до този момент никой не беше характеризирал моето лично мнение или дейността на "Български адвокати по правата на човека" като "наглост". Очаквам публично извинение от г-н Гешев и се надявам компетентните органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират", допълни адвокат Здравка Калайджиева. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати