19 Април 2024 г. Петък

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

2020-01-19 10:57:36

След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в Перник.

Русев обясни, че благодарение на мерките, които неговият екип прилага притокът към язовир "Студена" е увеличен, но нивото на язовира дори намалява. Атанас Русев посочи данни - в четвъртък дебитите са били 390 л/с, а потреблението - 250 л/с. Нивото на язовира обаче не се е увеличило, а е намаляло с 5 сантиметра. 

Инженер Русев се надява, че в близките дни ще се разбере истината за тази черна дупка, в която потъва водата на Перник.

"Нямам достъп какво се случва на и след язовирната стена, но там има бездънна яма. Инж. Русев заяви и че не отговаря за стената, но има надежда, че както той, така и обществеността ще разберат какво се случва.

В студиото на БТВ Атанас Русев обясни мерките, които до този момент, те са извършили - спирането на незаконното отклонение към Радомир и прочистването на Паракалийския воден канал и губилищата на р. Струма. Русев посочи и че с прочистването на губилищата на р. Струма са спестили 1.89 млн.лв. на данъкоплатеца, тъй като идеята за изграждането на тръба край село Боснек е била абсурдна и напълно безсмислена. 

Атанас Русев работи по договор с МРРБ и оповести сумите по него - целият договор е за 29 900 лв, като получени авансово са 12 000. Утре ще представи отчет в министерството и тогава ще получи и останалата част от сумата. 

Атанас Русев разказа отново и за запечатването повторно на нераглементираното съоръжение отклоняващо Палакарийския воден канал към с. Ярлово и появата на кмета на селото с отвертка в джоба и абсурдните му обяснения, че е дошъл пеша, в снега, сам, за да види защо няма вода. В момента се води разследване заради повторното отклоняването на вода и Атанас Русев си спести подробности и коментари за срещата с кмета на Ярлово. Той обаче заяви, че тази вода хората са я плащали години наред, но никой никога не я е отчитал.

За проекта, който вчера бе оповестен в Министерски съвет за прокарване на байпас от "Белмекен" през инфраструктурата на Софийска област, за да достигне вода до Перник, Атанас Русев заяви, че е разбрал от медиите за плана, но като цяло го одобрява. Това е резервен план, който може да се използва при аварийни ситуации и друг път и не е задължително да работи 24 часа - т.е. може да се използва стратегически при кризи. Положително според него е държавата да разполага с такъв резервен вариант за връзка на ВиК мрежите в различни области. Инж. Русев не коментира дали срокът за изграждане на тръбата е реалистичен, тъй като това излиза извън компетенциите му.

Имаме чудесната българска поговорка, че когато колата се обърне, пътища много. Но във всяка една кризисна ситуация винаги е по-добре да имаме план, отколкото да вдигаме рамене, заяви Атанас Русев. Той не коментира ареста и оставката на Нено Димов, заявявайки, че това е отговорност на разследващите органи. 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати