19 Април 2024 г. Петък

Правителството създаде нова магистрала – "Европа"

2018-12-28 08:41:45

Магистрала "Люлин" се влива в магистрала "Марица"

Една магистрала – "Люлин", остана в историята, но пък се появи нова – "Европа". Това стана на днешното заседание на правителството, на което беше утвърден списъкът на републиканските пътища, за които се плаща винетна такса

На последното си събиране за годината министрите решиха "Люлин" да стане част от магистрала "Струма". Аргументът за промяната е, че аутобанът е твърде къс – едва 19.6 км, а освен това се явява естествено начало на определеното за "Струма" трасе. Така участъкът София - Перник става част от пътя София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция.

Спор дали да има винетка за Северната скоростна тангента

С решението на правителството пътят Калотина - София ще бъде кръстен магистрала "Европа", като част от нея ще е и Северната скоростна тангента на столицата. Решението за присъединяването на тангентата към магистрала повдига въпроса дали за ползването и ще е нужна винетка.

Днес министрите не се ангажираха с решение на казуса, като това ще стане на по-късен етап, предаде "Нова телевизия". Според БНР разговорите между представители на Столичната община и пътната агенция ще са утре.

Позицията на общината е, че такса не трябва да има. От пътната агенция смятат, че по някои части от Околовръстния път, като Северната тангента например, преминава интензивен (транзитен) трафик от тежкотоварни автомобили и те трябва да плащат за преминаване.

В съобщение до медиите от АПИ уточняват, че според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима. Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път.

Що се отнася за плащането на пътни такси за ползването на Северната скоростна тангента, която е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и Калотина, Агенция "Пътна инфраструктура" води разговори със Столична община. "Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София", се казва в съобщението.

Южната дъга на околовръстното на София със сигурност ще се ползва без винетка, защото то е част от общинската пътна мрежа.

Новата магистрала

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14.5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман.

Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

С правителственото решение мостът на р. Дунав в посока Русе - Гюргево за частта на територията на Република България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение. Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Ето и актуалния списък на магистралите в страната след днешното решение на кабинета:

"Тракия" (означение А-1 с трасе София - Пловдив - Стара Загора - Ямбол - Бургас)

"Хемус" (А-2, София - Ботевград - Шумен - Девня - Варна)

"Струма" (А-3, София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция)

"Марица" (А-4, Пловдив - Стара Загора - Харманли - Свиленград - граница Турция

"Черно море" (А-5, Варна - Бургас)

"Европа" (А-6, граница Сърбия - София)

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати