19 Април 2024 г. Петък

На 11 юли стартира "синята зона" във Варна

2018-07-10 18:37:06
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.

В „синята зона“ са обособени общо 2603 паркоместа, които обхващат карето между бул. “Христо Ботев“, бул. “Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. 

Работното време ще бъде всеки делничен ден от 9 ч. до 19 ч., през почивните и празничните дни паркирането ще бъде безплатно.

Паркирането в „синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне след като изминат 30 минути от изтичане на предходния.

В „синята зона“ са осигурени 106 фиксирани и обозначени места за преференциално паркиране на автомобили, превозващи хора с трайни увреждания, без заплащане до 3 часа.

Заплащането ще става чрез мобилно приложение – Виртуален паркинг метър, което дава възможност да се избере период на престой от 30 минути до 3 часа. Заплащането може да става още чрез SMS или в брой – в търговски обекти в центъра, които са отбелязани със специален стикер. Цената ще бъде 1 лв. на час. 

В продължение на един месец ще има гратисен период за ползвателите, но той няма да важи за неправилно паркиралите коли.

Месечният абонамент за живущите е 5 лева, а за година 55 лева. Едно домакинство може да подаде заявления най-много за два автомобила. Абонаментът за втория е 10 лева на месец.

Локално паркиране в „синята зона“ се предоставя на търговци, на които административният адрес, където осъществяват съответната дейност, е идентичен с адреса на обособения нежилищен имот. Подаването на документи също може да бъде онлайн или в Центъра за административно обслужване, като се представят: свидетелство за регистрация на МПС, собственост на фирмата; документ, доказващ валидно правно основание за ползване на ППС, в случай че не са собственици; нотариалния акт за собственост или договор за наем. Цената за паркиране е 150 лв. на месец или 1650 лв. за 12 месеца.

За граждани и фирми е осигурена възможност и за „служебен абонамент“, която гарантира паркомясто. Документи се подават на адрес „Цар Симеон I“ № 26. Цената съответно е 350 лева на месец или 3850 лева с вкл. ДДС за 12 месеца.

Плащаме по 3 начина

Мобилното приложение – Виртуален паркинг метър, може да бъде изтеглено от сайта на общинското дружество – www.varnaparking.bg. След регистрация се зарежда виртуален портфейл, който прехвърля към страницата на epay.bg, чрез която се въвежда акаунт на клиента или детайли по банкова карта. Операцията е еднократна и методът на плащане се запаметява автоматично. Единствено мобилното приложение дава възможност да се заплати и половинчасов престой на цена 50 стотинки. Също така могат да се запаметят на различни автомобили за бърз достъп. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода на паркиране.

Друг начин за заплащане е изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори изпращат SMS на номер 1352 с текст – номера на автомобила. Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Системата приема изписване на кирилица и латиница с максимално допустим брой 10 символа. Таксуването на паркиране с SMS е за един час. Цената за едно съобщение е 1 лев плюс стойността на SMS към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение. Системата изпраща и напомняне 5 минути преди изтичане на периода за паркиране.

Третият начин за заплащане е в брой и се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език „Тук можете да платите кратковременно паркиране Синя зона. Цената е също 1 лв. на час.

Повече информация може да получите на www.varnaparking.bg или на тел.: 070 070 352, както и в Център за административно обслужване на адрес ул. „Александър Рачински“ №29.
източник: moreto.net

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Новини
Във варненския "Аспарухов парк" поставиха пейки с гледка вместо към гората към канал, съобщава Булфото.Новите места за отдих са обособени след изграждането на отводнителния ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати