19 Март 2024 г. Вторник

Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи F-22 или F-35 при битка?

2017-11-08 10:46:46

Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.

Авторът на статията Дейв Маджумдар, известен военен анализатор, пише, че руският самолет от ново поколение ще бъде оборудван с оръжейни системи с директна енергия, подпомаган от група от около 20 до 30 безпилотни самолета.

Руската отбранителна индустрия разглежда концепции за шесто поколение изтребител, който в крайна сметка ще замени Су-57 ПАК-ФА.

Като ВВС и ВМС на САЩ руснаците разглеждат различни концепции, включително пилотирани-безпилотни екипи, оръжейни системи с директна енергия и др. Руснаците също разглеждат възможността за нов вид радар и електрооптични сензорни системи с цел справяне със "стелт" технологиите.

Една от разработваните системи за потенциалния нов самолет е радиофотонният радар.

Владимир Михаев, съветник на заместник-директора на Концерна за Радиоелектронна технология (КРЕТ), заяви пред ТАСС, че радарът ще бъде с много по-голям обсег от съществуващите. Той поясни, че с този радар ще знаят точната позиция на обекта, а също така ще могат да установяват вида на самолета и с какво е въоръжен.

Михаев добави, че новият радар ще може далеч по-добре да се бори с вражеско заглушаване.

Вече се изграждат прототипи на новия радар.

В допълнение към него руснаците подготвят и нов електрооптичен сензор.

Самолетът ще бъде оборудван и с оръжейни системи с директна енергия. Той ще бъде придружаван от десетки безпилотни самолета. От думите на Михаев стана ясно, че един от дроните във формация ще има микровълнови оръжия, включително оръжейни системи с електронно насочване, докато друг безпилотен самолет ще бъде снабден със средства за радиоелектронно потискане и унищожение, а трети безпилотник ще бъде с конвенционално оръжие.

Всяка конкретна задача ще бъде разрешавана с различно въоръжение, добави той.

По думите му Русия вече използва лазерни системи за защита на самолети и хеликоптери, но в момента се разработват и лазери, които физически ще унищожават вражески бойни глави. Те ще бъдат разположени на бъдещия самолет.

Грубо казано ние ще можем да изгорим "очите на ракетата", с които ни гледа. Естествено, такива системи ще бъдат разположени на самолетите от шесто поколение, каза той.

Авторът на статията отбелязва, че не е ясно как визията на КРЕТ за шесто поколение руски изтребител ще се превърне в реалност на фона на опасенията, че може да възникнат проблеми с финансирането.

източник: news.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Шерил Сандберг. снимка: РойтерсВ отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на омра ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати