Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow Валери Симеонов: Положението с БМФ било "на печелившите честито"

Валери Симеонов: Положението с БМФ било "на печелившите честито"

  Print E-mail
2017-10-06 16:40:58
източник: news.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до ВКП във връзка с приватизацията на Български морски флот.

Сигналът е срещу решение на Арбитражния съд, което, според вицепремиера Валери Симеонов, е незаконосъобразно, тъй като се базира върху неправилно тълкуване и приложение на чл. 307 от Търговския закон, отнасящ се до стопанската непоносимост, който е неприложим за приватизационните договори.

"Констатираме няколко сериозни нередности, които дават възможност за промяна на приватизационните условия на договора за приватизация на Български морски флот (БМФ) от фирмата на братя Домусчиеви", обясни Симеонов.

Той бе категоричен, че има престъпление. "Такъв е и сигналът. Имаме - според нас - абсолютно некоректна експертиза, която фактически изопачава фактите", заяви Симеонов.

На практика въпросната икономическа експертиза анализирала ситуацията съгласно жалбата на KG Maritime Shipping за периода на 2008 г. "Те смятат, че икономическото състояние е било толкова тежко, че са били принудени да нарежат , представете си, 30% от корабите. Те приватизират БМФ с 61 кораба, към 2015 г. дружеството има 21 кораба. Както се казва, честито на печелившите", посочи вицепремиерът Симеонов.

На практика печелившите са тези, които искат да спестят 52 млн. лв. санкции за нарушен приватизационен договор, обясни той като визира собствениците на KG Maritime Shipping - братя Домусчиеви.

"В момента държавата е ощетена с 52 млн. лв. в резултат на фалшифицирани съдебни експертизи и невярно решение в нарушение на закона - за облагодетелстване на братя Домусчиеви", допълни Симеонов.

По думите му с една такава промяна на приватизационните условия се избягват санкции за нарушаване на приватизационния договор. Според него е редно държавата да си върне БМФ, тъй като за девет години не е спазена нито една от клаузите на приватизационния договор.

Симеонов уточни, че Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол е тази, която завежда делото. "Ние съдействаме за фактически обжалването на решението на Арбитражния съд", обясни той.

Вицепремиерът каза още, че това е само първият сигнал. "Ще има и втори сигнал, който ще третира закононарушения при сключването на самия договор", посочи Валери Симеонов. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?