20 Април 2024 г. Събота

Плевнелиев да не се обажда неподготвен за Македония, сряза го Първанов

2017-07-10 10:12:30

Няма по-важна, по-национална тема от общата ни история.

Това заяви пред БНТ президентът на България Георги Първанов в периода 2002-2012 г., който коментира предстоящото подписване на договора за приятелство с Македония в началото на август.

Според него визитата на македонския премиер Зоран Заев у нас е добра новина за двете страни.

Знаците са нещо положително, окуражително, обнадеждаващо, един пробив в позитивния смисъл на думата, смята той.

Първанов поясни, че чува коментари, които го насочват, че най-вероятно договорът ще повтори декларацията от 1999 г. (Съвместна декларация от 22 февруари 1999 - б.р.).

По думите му подпомагането на Македония в пътя й към НАТО и ЕС е предпоставка за стабилност в региона.

Има нещо важно като изгодна точка, за първи път от много години нашите премиери казаха едно и също, нашите народи са най-близки, всичко друго е преодолимо, поясни той.

Бившият държавен глава отново повтори, че основните проблеми са свързани с общата история и език, като според него най-важното е да се сложи край на деленето на историята.

Ние имаме благоприятна обстановка, която може и да не се създаде през следващите 20 г., изтъкна той, но подчерта, че е скептик дали договорът ще реши проблема.

Първанов е убеден, че проблемите няма да бъдат решени с един договор, тъй като са необходими обществено-политически консенсус и друга медийна среда.

Бившият президент на България не пропусна да атакува и Росен Плевнелиев.

Плевнелиев да не се обажда неподготвен, не бих му препоръчвал да го прави. Той за пет години не намери начин да отскочи до Македония. Ние имахме с президента Борис Трайковски по 10-15 срещи на година, официални, работни, изтъкна той.

По думите му у нас има спящи клетки по темата, които не се обаждат активно, защото са близко до властта.

Трябва да се търси решението на въпроса с историята. Трябва да се намери решение за езика, вярва Първанов.

Той обясни, че критерият е това, че сме имали единно национално самосъзнание, единни национални цели и задачи.

Това обяснява Възраждането, това обяснява Илинденско-Преображенското въстание, като и много събития в нашата обща история, каза той.

Първанов е на мнение, че във всеки един етап трябва да се отстоява българският интерес. Голямата тема е общата история, според него.

Той смята, че трябва да сложим край на периода, в който деляхме историята между Скопие и София на принципа на вас - Яне Сандански и Гоце Делчев, на нас - Тодор Александров и Иван Михайлов. Той е на мнение, че става дума за общи герои.

По отношение на езика Първанов разказа една случка.

С президента Трайковски са посетили музея на Никола Вапцаров в Банско и от експонат на експонат стигнали до ръкописа на стихотворението "Прощално".

Българският президент коментира и въпроса за закупуването на боен самолет. 

Първанов заяви, че не заема страна, но според него много е загрубял дебатът, което води до накърняване на имиджа на България.

По думите му страната няма пари и възможности за закупуване на американски изтребител Ф-35.

Той смята, че е твърде рано за конфликт между президента и премиера.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати