27 Септември 2023 г. Сряда

Руски ултиматум и Пентагонът сви зоната за действие в Сирия

2017-06-22 09:29:29
Както личи от сводките, авиацията на САЩ не пресича вече линията, зад която самолетите й ще станат мишени за руската противовъздушна отбрана. За пръв път от времето на "марша към Прищина" САЩ се наложи да отстъпят под натиска на руски военни. Австралия пък направо се отказа да вдига свои самолети в сирийското небе. Сега въпросът е дали зоните на военно влияние в Сирия ще съвпадат с политическите, пише "Взгляд".

Във вторник западната коалиция в Сирия наистина сви зоната на бойните си действия, след като Русия заплаши предния ден занапред да смята за "въздушни мишени" коалиционните самолети и хеликоптери, ако прелетят през р. Ефрат в западна посока. Експертите разискват дали това е съвпадение или пряка последица от руското предупреждение.

Вече денонощие западната коалиция не лети през Ефрат, сочи официалната всекидневна сводка за атаките й, разпространена във вторник. В неделя са нанесени 15 въздушни удара край градовете Абу Камал на границата с Ирак, Дейр аз Зур в Североизточна Сирия и Ракка на север. В понеделник обаче всички удари - общо 13, са в района на Ракка. Но официално не е потвърдено, че свиването на географията се дължи на последните събития - по-рано коалицията обеща да продължи ударите "в цяла Сирия".

Антон Мардасов, началник отдел "Изследвания на близкоизточните конфликти и въоръжените сили в региона" в Института за иновационно развитие, предупреждава, че публичните изявления на участниците в сирийския конфликт може да се разминават с реалните им действия. Според него стесняването на оперативната зона на западната коалиция по-скоро е съвпадение. По думите му напоследък американските полети над Западна Сирия бездруго са намалели - и днес се фокусират в района над Ракка, източно от Ефрат.

За разлика от Мардасов военният експерт Виктор Мураховски е убеден, че решението на САЩ е пряко повлияно от предупрежденията на Москва. "Летецът в кабината много се нервира, щом бордовият комплекс за отбрана започне да врещи, да мига в червено на многофункционалния индикатор - сигнал за облъчване с радари", обясни анализаторът пред "Взгляд".

По думите му пожелае ли някой все пак да иде западно от Ефрат, може да усети това на свой гръб. "Виждаме, че засега фактически маркираното от Русия въздушно пространство, в което ще работят средствата за ПВО на нашите Въздушнокосмически сили и на сирийската армия, не се нарушава от странични летателни апарати", посочи той.

Австралия излезе "слаба брънка" от коалицията

За всеки случай някои участници в коалицията като Австралия заявиха публично, че няма да изпращат самолети в района, отбеляза Мураховски. "Други може да не са го заявили публично, но явно са на същата позиция", резюмира той.

Австралийското военно командване наистина прояви изненадваща плахост, като забрани във вторник на своите ВВС да летят не само западно от Ефрат, но и изобщо в небето на Сирия. "Като предпазна мярка операцията на австралийските въоръжени сили за нанасяне на удари в Сирия бе временно спряна", цитира Ройтерс изявление на австралийското министерство на отбраната.

Ще припомним, че до момента Канбера винаги дейно участваше във всички американски интервенции в различни кътчета на света, включително в Ирак и Сирия. И неведнъж отправяше закани към Москва, приканваше за максимално строги мерки срещу страната ни - например след гибелта на малайзийския боинг в Донбас. Когато пристигна за форума на Г-20 през есента на 2014 г., президентът Владимир Путин бе посрещнат подчертано студено от властите на Австралия.

А сега впечатлението е, че австралийските власти просто се страхуват от всякакво вземане-даване с руските сили в небето над Сирия. Австралия независимо от всичко няма да остане сама срещу Русия, защото е сключила отбранителен съюз със САЩ, макар и да не влиза в НАТО.

Мардасов също обяснява решението на Канбера със заканите от Москва. "ние сме дотук", сега ще изчакват да се нормализира обстановката", предположи експертът.

Военните зони на влияние се превръщат в политически

Виждаме, че въздушното пространство на Сирия е ясно поделено между руските и американските сили. Линията минава по р. Ефрат. Географският парадокс е само в това, че западната коалиция контролира Източна Сирия, а Русия - обратното, сирийския Запад. В този смисъл Ефрат може да стане нова политическа граница между различни части от формално все още единна Сирия. Засега обаче не е решена съдбата на Южна Сирия, където боевете до момента не бяха толкова интензивни, колкото на северозапад и югоизток.

Във вторник през деня Франс прес съобщи, че според американски служители коалицията начело със САЩ е свалила в южните сирийски райони дрон на правителствените войски. "Фокс нюз" уточни, че изтребител на САЩ е свалил в Южна Сирия ирански дрон на сили, верни на Дамаск. Той уж кръжал в небето близо до бойни отряди, подкрепяни от Пентагона.

Москва остро осъди подсилването на войските, изпратени от САЩ в Южна Сирия. "Това е абсолютно незаконно. Няма нито такова решение на Съвета за сигурност, нито молба от законните власти на Сирийската арабска република", заяви руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. По-рано се разбра, че Пентагонът е прехвърлил нови ракетни системи в базата си в Южна Сирия, край град Ат Танф.

Както посочва Мардасов, сирийският Юг е под контрола на опозиционни сунитски племена, покровителствани от Йордания. Има данни, че там са прехвърлени от север и войски на Сирийските демократични сили (СДС). Експертът предполага, че става дума за хора, получили специална подготовка от йордански инструктори.

Останалите зони на политическо влияние в Сирия де факто вече са формирани. Докато северозападът, както знаем, се контролира от Дамаск с помощта на руски и ирански военни, на изток - в провинция Ракка и част от Дейр аз Зур, действат СДС, войски на кюрдско-арабския алианс. "Тук има силно влияние на американците - каза Мардасов пред "Взгляд". - В бъдеще САЩ може да свият присъствието си и да прехвърлят контрола занапред на арабски племена, но едва ли ще оставят тези райони без никакъв контрол. И колкото по-малка площ контролира ИД, толкова повече се откроява въпросът кой и как точно ще управлява освободените територии", предупреди експертът.

"Затова в Сирия трябва да има зони на влияние - без тях ще има каша. Ето, Израел също подкрепя друзите в Сирия по линия на тайните служби. Инак "Джебхат ан Нусра" щеше масово да изколи всички друзи още през 2015 г.", подчерта той.

Сирия не си струва риска от сблъсък между ядрените свръхсили

Западни експерти също смятат, че Русия и САЩ трябва да си поделят зоните на отговорност в Сирия.

Уреждането на сирийската криза изисква сериозна стратегия, която да бъде съгласувана с Русия, заяви пред "Фокс нюз" Майкъл О'Ханлън, старши научен сътрудник по изследванията на външната политика в Института Брукингс. Според него няма как Русия да бъде пропъдена от Сирия с военни средства, а и целта не си струва, затова трябва да се намери начин най-малкото за постигане на компромис, съобщи руската телевизия РТ. 
 

/БТА/
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати