Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow Политика arrow Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.

Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.

  Print E-mail
2017-06-22 09:31:22
източник: dnes.bg

Малко, но от сърце! От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Това предложение на правителството за промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване беше прието единодушно на първо четене от депутатите, макар че от БСП обвиниха управляващите, че мислят единствено за хората с най-ниските доходи, а би трябвало да се индексират всички пенсии.

За двустепенното увеличение на минималната пенсия и свързаните с нея социална и инвалидни пенсии ще бъдат нужни около 100 милиона лева.

Сега минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161,38 лв.,а скокът й на 180,00 лв. е увеличение с 11,5%.

Увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. пък е още 11,1% отгоре.


Със същите проценти ще се повишат и минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Макар че гласуваха „За“ скока на минималната пенсия, червените депутати обвиниха мнозинството, че обещава едно, а прави друго.

"2 милиона пенсионери остават извън обхвата на това увеличение, приемането на това предложение поставя една група пенсионери в много неравнопоставено положение и хората няма да простят на управляващите, особено на Патриотите, които обещаваха 300 лева минимална пенсия и скок на всички останали и така излъгаха много пенсионери да гласуват за тях", отсече социалистът Георги Гьоков.

Според съпартиеца му Драгомир Стойнев не е редно в частност да се мисли само за тези с най-ниските пенсии, а за преизчисляването на всички.

Николай Александров от ОП обаче защити правителството, което беше сформирано след трудни преговори, като един от препъникамъните беше именно искането на Патриотите за 300 лева минимална пенсия.

"Това е първото правителство, което в началото на мандата си, само след месец и половина работа, увеличава доходите на най-уязвимите граждани", похвали се той.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?