Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow Крими arrow Цацаров иска имунитета на двама депутати

Цацаров иска имунитета на двама депутати

  Print E-mail
2017-06-21 08:54:26
източник: news.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народните представители Манол Генов и Димитър Гамишев.

Искането за Манол Генов се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура - Пловдив, изпратено по компетентност на Софийска градска прокуратура, за купуване на гласове.

Законова пречка за наказателното преследване на Манол Генов е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП - СЗ "Антикорупция" главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народния представител Манол Генов.

Снемането на имунитета на народния представител Димитър Гамишев е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен на 22 юни 2016 г. от Окръжна прокуратура Благоевград обвинителен акт срещу него в Окръжен съд - Благоевград. Блъснал и убил човек по непредпазливост с превишена скорост. 

Главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител Димитър Гамишев.

По отношение на Манол Генов, от събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява, че в периода 1 март - 30 март в Асеновград, при условията на продължавано престъпление с пет деяния, в съучастие като съизвършител с Николай Христев е организирал предлагането и даването на имотна облага - паричната сума от 25 лв. за глас на живущи в Асеновград физически лица, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в негова полза и в полза на политическа партия на изборите за народни представители, провели се на 26 март.

Събрани са доказателства и за това, че през месец март в Асеновград, обл. Пловдив, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, умишлено го склонил да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на противозаконна дейност - строителство, без изискуемото съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот в Асеновград, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство - охранителна зона на групов паметник на културата "Метошка махала".

Димитър Гамишев е предаден на съд за това, че на 27 ноември 2014 г. в с. Копривлен, Благоевградска област, ул. "Атанас Тешовски", като правоспособен водач на МПС, при управление на собственото си моторно превозно средство - лек автомобил марка и модел "Хюндай Санта Фе", в населено място, със скорост от около 68 км/час в участъка на пътя на излизане от с. Копривлен в посока към с. Парил, е нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движение по пътищата /ЗДвП/.

"При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство от категория "В" в населено място е забранено да превишава стойността на скоростта от 50 км/час", в следствие на което по непредпазливост е блъснал пресичащия пътното платно от ляво на дясно по посока на движението му пешеходец И. Г. Ж. от с. Копривлен, като причинил смъртта му.

Образувано е НОХД № 342/16 г. по описа на Окръжен съд - Благоевград.

В осмото съдебно заседание, проведено на 15 май, защитникът на подсъдимия Гамишев представил удостоверение № 254-НС/09.05.2017 г. издадено от ЦИК въз основа на решение № 4743-НС/05.05.2017 г., от което е видно, че Димитър Гамишев е избран за народен представител в изборите за народни представители, проведени на 26 март.

С определение от 15 май ОС - Благоевград е прекратил наказателното производство и го е изпратил на Софийски градски съд, тъй като се касае за престъпление от общ характер, извършено от лице с имунитет.

В Софийски градски съд е образувано НОХД № 2270/2017 г. и с разпореждане на съда, от 30 май наказателното производство е спряно, тъй като Гамишев е придобил имунитет.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - ...
  Новини Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заявили, ...
  Новини Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в колата е била и приятелката на ...
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?