19 Април 2024 г. Петък

На 38, хомосексуалист, син на индиец - премиер на Ирландия?

2017-06-03 13:25:42
Ирландската управляваща партия Фина гейл избра 38-годишния Лио Варадкар за свой лидер. Той ще наследи на поста 66-годишния Енда Кени, който подаде оставка миналия месец, предаде Ройтерс.
Варадкар е син на индийски лекар имигрант и открит хомосексуалист.

Той не става автоматично премиер на страната на мястото на Енда Кени. Кени, който оглави правителството през 2011 г., ще остане на поста още две седмици, през които неговият приемник начело на Фина гейл ще проведе разговори с партиите и независимите депутати, за да осигури подкрепа за правителство на малцинството.

Очаква се изборът на Варадкар за премиер да се проведе по време на следващата парламентарна сесия, започваща на 13 юни. Ако бъде избран, Варадкар ще стане първият премиер открит хомосексуалист в католическата Ирландия. Той ще бъде и най-младият премиер на страната, както и първи първи министър-председател от етническо малцинствено потекло.

Енда Кени обяви, че подава оставка в средата на Май, припомня Франс прес. Той бе избран за първи премиерски мандат през 2011 г. За втори мандат бе преизбран през май 2016 г. след двумесечна политическа блокада. Тогава обаче партията му Фина гейл нямаше мнозинство в парламента и Кени бе преизбран след четири гласувания благодарение на подкрепата на независими депутати и след постигнато съгласие с основната опозиционна формация Фина фойл. Така се стигна до правителство на малцинството, но то издържа само година.

В замяна на подкрепата Фина фойл получи увеличаване на обществените разходи и премахване на таксата върху водата, която бе въведена в началото на 2015 г. Тогава ирландците излязоха на масови протести срещу нововъведението.

Протестите всъщност бяха отражение на недоволството на ирландците срещу политиката на икономии, водена от правителството на Енда Кени. Тя бе приложена след финансовата криза. В последните години политиката на Кенио баче доведе до растеж на икономиката от 7,8 процента през 2015 г. и от 5,2 процента през 2016 г.

Кени бе критикуван и заради това, че неговото правителство не е попречило на полицията да съсипе репутацията на полицай, който съобщаваше за различни нередности и който преди няколко години бе обвинен погрешка в сексуални издевателства над деца.

Лио Варадкар пък стана депутат през 2007 г. После заемаше няколко министерски поста. Баща му е роден от Мумбай, а майка му е медицинска сестра. Израснал е с двете си по-големи сестри в Дъблин.
Първо е общопрактикуващ лекар, но после се посвещава на политиката. Става общински съветник на 25 години, а в парламента влиза още преди да е станал на 30 години.

В правителството влиза през 2011 г. и е бил министър на транспорта, на туризма и на спорта, а после на здравеопазването и накрая на социалната защита.

През 2015 г. оглавяви кампания в подкрепа на разрешаването на еднополовите бракове и на смекчаването на законите за абортите. Той обаче е защитник на мерките за строги икономии. (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати