19 Април 2024 г. Петък

Правителството публикува новото Постановление 208

2017-04-07 19:25:32

Постановлението за приемане на новата Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила е публикувано от служебното правителство в края на работния ден днес, петък. 

Документът бе публикуван в срока, определен по време на извънредното заседание на Министерския съвет, което се проведе миналия петък.

След като отмени предишното Постановление №208 служебното правителство възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика до 7 април да подготвят нова наредба. 
Според изявлението на правителството тази нова наредба трябва да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Припомняме, Постановление 208 на МС от 2016 година беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните. Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението. Отмяната на постановлението стана, след като служебният премиер Гердижков свика извънредно заседание с една-единствена точка от дневния ред.

Новото постановление се предлага за приемане под контрола на министъра на вътрешните работи в служебното правителство Пламен Узунов.

В посочения нормативен акт се въвежда нова глава за предоставяне на статут "лице без гражданство" съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, приета на 30 август 1961 г. в Ню Йорк, които страната ни е ратифицирала със закон през 2012 г.

Според мотивите на Пламен Узунов това налага разписване на детайлна процедура за предоставянето на "статут лице без гражданство".

С проекта на ПМС се предвижда изменение на реда, по който ще се налага обезпечителна мярка "ежеседмично явяване в структура на Министерство на вътрешните работи по местопребиваване".

Въвежда се и изискване за нотариална заверка на съществуващата към настоящия момент декларация както и предвиждането на изрично вписване на качеството на лицето, което предоставя декларацията. Това изискване се налага, според мотивите, за да се предотвратят злоупотреби и да се гарантират правата на евентуалните наемодателите.

В тази връзка е предвидено и представяне на изрично нотариално заверена декларация за съгласие от собственика на жилището, че конкретен чужденец може да ползва жилището му.

В Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България се пояснява характерът на въведеното в чл. 44, ал. 13 от ЗЧРБ "краткосрочно настаняване" като същото изрично е посочено, че не е за целите на връщането и експулсирането на незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци.

Проектът на ПМС няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, посочва още Пламен Узунов.

С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на законодателство на Европейския съюз, поради което не е изготвена и приложена таблица за съответствие. С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на нов регулаторен режим, поради което не е изготвено и приложено мотивирано становище относно необходимостта от въвеждането на такъв режим.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати