Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow Правителството публикува новото Постановление 208

Правителството публикува новото Постановление 208

  Print E-mail
2017-04-07 19:25:32
източник: news.bg

Постановлението за приемане на новата Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила е публикувано от служебното правителство в края на работния ден днес, петък. 

Документът бе публикуван в срока, определен по време на извънредното заседание на Министерския съвет, което се проведе миналия петък.

След като отмени предишното Постановление №208 служебното правителство възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика до 7 април да подготвят нова наредба. 
Според изявлението на правителството тази нова наредба трябва да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Припомняме, Постановление 208 на МС от 2016 година беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните. Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението. Отмяната на постановлението стана, след като служебният премиер Гердижков свика извънредно заседание с една-единствена точка от дневния ред.

Новото постановление се предлага за приемане под контрола на министъра на вътрешните работи в служебното правителство Пламен Узунов.

В посочения нормативен акт се въвежда нова глава за предоставяне на статут "лице без гражданство" съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, приета на 30 август 1961 г. в Ню Йорк, които страната ни е ратифицирала със закон през 2012 г.

Според мотивите на Пламен Узунов това налага разписване на детайлна процедура за предоставянето на "статут лице без гражданство".

С проекта на ПМС се предвижда изменение на реда, по който ще се налага обезпечителна мярка "ежеседмично явяване в структура на Министерство на вътрешните работи по местопребиваване".

Въвежда се и изискване за нотариална заверка на съществуващата към настоящия момент декларация както и предвиждането на изрично вписване на качеството на лицето, което предоставя декларацията. Това изискване се налага, според мотивите, за да се предотвратят злоупотреби и да се гарантират правата на евентуалните наемодателите.

В тази връзка е предвидено и представяне на изрично нотариално заверена декларация за съгласие от собственика на жилището, че конкретен чужденец може да ползва жилището му.

В Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България се пояснява характерът на въведеното в чл. 44, ал. 13 от ЗЧРБ "краткосрочно настаняване" като същото изрично е посочено, че не е за целите на връщането и експулсирането на незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци.

Проектът на ПМС няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, посочва още Пламен Узунов.

С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на законодателство на Европейския съюз, поради което не е изготвена и приложена таблица за съответствие. С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на нов регулаторен режим, поради което не е изготвено и приложено мотивирано становище относно необходимостта от въвеждането на такъв режим.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?