28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов – сигурният премиер! 3-тият му кабинет с познати лица. И те са?

2017-03-31 14:30:09
Идното правителството на ГЕРБ ще е с трима министри, дадени от патриотите и парламентарни тематични мнозинства. Това е формулата, по която най-вероятно ще работи Бойко Борисов. Той ще е министър-председател вВъпреки опитите на Валери Симеонов да се състави правителство между БСП, ГЕРБ и патриотите, в което обаче Борисов да не е премиер, твърдят приближени до ГЕРБ пред "168 часа".

Според тях в парламента се очаква по определени закони ГЕРБ да получава подкрепа и от хората на Марешки и непоисканото рамо от ДПС.

Така с повече от 130 депутати ГЕРБ ще управлява страната след Гергьовден. Този път обаче отношенията с патриотите няма да са така конфликтни и "на ръба", както в миналия парламент, а Бойко Борисов ще влезе в Министерския съвет със самочуствието да управлява за 3-ти пореден път, но сега да завърши целия четиригодишен мандат.

Сигурно е, че 4-ма или 5-има министри на Бойко Борисов ще запазят постовете си. Това са Владислав Горанов - доскорошен шеф на финансите, Лиляна Павлова - на регионалното развитие, Ивайло Московски - на транспорта, и Томислав Дончев - на еврофондовете.

Това слага край на интригата дали досегашният шеф на парламента Цецка Цачева ще влезе в Народното събрание. След като Московски ще е министър, тя със сигурност ще е депутат. Възможно е обаче председателският пост в Народното събрание да получи Румяна Бъчварова.

Доскорошинят правосъден министър Екатерина Захариева също остава в играта. Засега не е сигурно дали ще запази предишния пост, или ще бъде кандидатурата на ГЕРБ за еврокомисар.

Запознати твърдят, че вариантите са два - тя или бившият вицепремиер в кабинета му - Ивайло Калфин от АБВ.

Официалните преговори за правителство стартират днес, след като Бойко Борисов се завърне от конгреса на ЕНП в Малта.

Пред бъдещата управленска коалиция има обаче няколко препятствия.

Първо, антинатовското и антиевропейското поведение на някои националисти ще е доста неприемливо за имиджа на ГЕРБ. В ЕС и НАТО едва ли ще забравят исканията за забрана на американските военни бази у нас, идеите за експулсиране на мигранти, да не говорим за периодичните флиртове с Москва.

Отделно в Европейската народна партия има негласно споразумение членовете й да не правят официални съюзи с националисти. Това бе причината патриотите в миналия парламент да подкрепят неофициално ГЕРБ, без да са във властта.

Турция е другият препъникамък между патриотите и ГЕРБ. Някои дори прибързано обявиха, че след акциите на националистите по границата около изборите това може да минира съюза им. Обаче едва ли ще стане.

Третата пречка за съюза между ГЕРБ и националистите - мажоритарната избирателна система, но тя също може да бъде преодоляна.

Бойко Борисов вече се ангажира да подкрепи исканията в референдума, но патриотите са против. Причината е, че вариантът, предлаган от Слави Трифонов, тотално ги изключва от следващия парламент. Политолозите са категорични, че в този случай в Народното събрание ще влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати