26 Април 2024 г. Петък

Безплатен бензин сипи догоре... Паролата – "Депутат"

2017-03-29 09:37:38
Пълнят ти колата догоре с бензин или дизел – около 50 литра, след това отиваш при касиерката на бензиностанцията и казваш парола, част от която е името на кандидат-депутат от определена партия и си... тръгваш без плащане.

Вместо касов бон, имената на клиентите се записвали в тетрадка – тази нова схема за закупуване на гласове по време на кампанията за проведените парламентарни избори разкри на пресконференция окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. По този казус са разпоредени 7 ревизии и проверки на две физически лица и свързани с тях 5 търговски дружества, съобщи "24 часа".

"Прокурорите от петте района в Добричка област са работили по 33 преписки за нарушения в изборния ден. Всички са приключени с отказ за образуване на производство", добави прокурорът.

Работи се по 4 досъдебни производства, но разследването им ще се забави, тъй като ще се разпитват свидетели по делегация от други населени места.

Едното производство е за горивото. Другото е за намерените около 10 тона храни в склад за пестициди. Те са били разпределени на пакети, включващи трайни продукти – олио, брашно, боб, леща и др. Продуктите са от български производители. Доставчик е сдружение с нестопанска цел, регистрирано в Пловдив.

"По пакетите няма лого на партия, проследяваме пътя на парите", каза Николов. Храната е преместена в друг склад, а получател е бил кандидат-депутат от политическа партия.

Останалите две производства, образувани по време на изборите в Добричко, са срещу двама кметове на села в община Балчик с преобладаващо ромско население. Те поемали ангажимент за купуване на гласове срещу съответен процент за тях. Единият дори обещал да достави за партията, с която договарял, повече гласове, отколкото жители имало в селото - посочи Николов.

Той съобщи още, че е имало случаи на умишлено отклоняване на вниманието на органите на реда. Така е постъпила политическата сила с най-много нарушения, от която в изборния ден, докато вървяла търговията на гласове срещу гориво в Балчишко, била подадена жалба до всички институции, че на другия край на региона – в Тервел, има купуване на гласове и незаконна агитация в полза на друга партия. Този сигнал не се е потвърдил.

"Сред другите нарушения са водене на агитация на чужд език – като сигналите са изпратени до РИК, организиране на митинги и събрания без предварително да е уведомена местната власт – тези сигнали са изпратени до кметовете за налагане на глоби на организаторите", обяви Николов.

Най-много са нарушенията в общините Добрич, Добричка и Тервел, а три четвърти от тях са от една политическа сила, която действала в райони със смесено население – добави окръжният прокурор.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати