24 Април 2024 г. Сряда

Въртележката с мандатите пренареди парламента, и Бъчварова аут

2017-03-29 09:31:38
Истинска въртележка с мандатите прекроява местата в 44-ото НС в общо 16 от всички 31 избирателни района. Това показват данните при 100% обработени резултати от ЦИК след парламентарния вот в неделя, като предстои обаче и окончателно повторно преброяване.

Рокадите са само по места, като се запазва съотношението на национално ниво, при което ГЕРБ влиза с 95 депутати, БСП с 80, Обединени патриоти с 27, ДПС с 26 и "Воля" с 12, пише в. "Монитор".

Така например "Обединени патриоти" губят един мандат в 23 МИР-София, от който трябваше да влезе доскорошната депутатка от "Атака" Миглена Александрова. Вместо това тя освобождава място за осмия в листата на ГЕРБ – Александър Иванов.

Ексшефката на НС Цецка Цачева обаче не успява да извади късмета на съпартиеца си от София, тъй като броят на мандатите за ГЕРБ в Плевен остава закован на 3. Макар и сложена на избираемата втора позиция в листата, тя отпада от състава на новото 44-то НС, след като бе изместена с преференции от други двама кандидати.

След промените ГЕРБ губи един мандат в 25 МИР София, което прави все по-трудно влизането в НС и на ексвътрешния министър Румяна Бъчварова.

Тя трябва да разчита на това избраният по схемата 11/11 Христо Гаджев да се откаже, както и някой от водачите Бойко Борисов или Теменужка Петкова да решат да влязат от друг район.

Депутатското място на ГЕРБ в 25 МИР-София отива за "Воля". Партията на Борисов дава един мандат на същата формация и в Сливен. В същото време им взема един в Пазарджик.

В резултат на рокадите пък БСП получава още едно място в Перник за сметка на "Обединени патриоти", с което ще вкара двама избраници от миньорския град. Червените печелят бонус мандат – трети, и в Русе за сметка на Марешки, с което място в НС ще получи и Добрин Данев, който бе изместен от феномена 10/10.

В Плевен и Пловдив-град обаче социалистите губят по едно депутатско място, които отиват съответно за "Воля" и "Обединени патриоти".

В Бургас и Благоевград пък партията на Марешки ще се прости с единствените си мандати, като те отиват за ДПС, която по този начин ще вкара по двама депутати от тези райони. Движението получава и по един мандат от "Обединени патриоти" в Ловеч и Монтана, което отваря места в 44-ото НС за Джейхан Ибрямов и Димитър Аврамов.

За сметка на това обаче във Враца ДПС отстъпва депутатското си място на човек на Марешки, с което бившият финансов министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов няма да влезе в следващия парламент. Опитният юрист на ДПС Четин Казак също остава без банка в новия парламент, тъй като единственият мандат в Габрово се преразпределя за "Обединени патриоти". Същото е положението и със Станислав Анастасов, който трябваше да влезе от Видин. ДПС губи и втория си мандат в Силистра, който беше за Невин Хасан.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати