Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 31
Начало arrow България arrow Двама са малко, трима са много

Двама са малко, трима са много

  Print E-mail
2017-03-24 16:22:53
източник: news.bg

До решаващия ден на избора, 26 март, остават броени часове и в последните дни почти всички социологически агенции излязоха с последните си резултати от допитване на общественото мнение.

Различията между тях са основно в позициите на първите две партии, но не и в процента, който ги отделя от първото място. В едните проучвания води БСП, в другите - ГЕРБ, но дистанцията остава перманентно около 1%.

Още преди месец с анкета News.bg попита своите читатели за кого ще гласуват на 26 март. Отговорите, които получихме за първите две партии покриват напълно официалните и национално представителните социологически допитвания.

При над 17 хиляди дали своите предпочитания, 26.6% са гласували за ГЕРБ, а 26.1% за БСП.

Така дори и в интернет - традиционно потребителите в мрежата гласуват в дясно-център - битката между двете първи партии ясно се очертава за всеки един глас и десети от процента до последно.

Битката за трета политическа сила, според социологическите агенции също стои и също се води до последно - Обединените патриоти и "Воля" са в съревнованието за евентуален коалиционен партньор. Читателите на News.bg дават повече гласове за обединението между лидерите Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров - 9.4%, а за Веселин Марешки далеч по-малко - 4.1%.

Не е изненада фактът, че ДПС имат изключително малко гласове при допитване в интернет - 2.2%. Тук впечатление обаче прави изключително малката разлика с гласовете, дадени за основния опонент на партията на Ахмед Доган - ДОСТ. Лютви Местан са избрали 1.9% от читателите ни. 

Битката за всеки глас и тук е ожесточена, а и както самите социолози поставят винаги като уговорка - гласовете и за двете партии трудно могат да се преброят предварително, както заради табуирането в обществените нагласи на вота за тях, така и заради гласовете, които идват отвън с изборния туризъм и изнесените изборни секции в Турция.

Така остава открит въпросът за третата политическа сила, нуждата от която е предварително ясно, че крепи евентуалното създаване на правителство - стабилно или не чак толкова стабилно.

В анкетата ни четирипроцентната бариера прехвърлят и всички десни партии - "Реформаторски блок - Глас народен", "Нова република", "Да, България".

"Нова република" печели най-много гласове - 12.8%, а формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов се нарежда на второ място - 8.7%. На последно място се нареждат реформаторите, които обаче също минават в случая символичната бариера от 4%. Подреждането на тези партии в социологичните проучвания е точно в обратен ред, макар и дори "Реформаторски блок - Глас народен" да не събира винаги достатъчната подкрепа, за да влезе в 44-то Народно събрание.

Така въпросите остават и вотът се очертава като инфарктен до последния миг - 20 часа на 26 март. Битката за всеки глас ще продължи за всяка една банка в парламента - за първа политическа сила, за трета, както и за малкия партньор, чийто глас ще е нужен, за да се сформира коалиция.

На фона на политическата традиция на прехода двупартийна коалиция изглежда почти невъзможна, а тройната коалиция е натоварена с изключително негативни конотации.

Явно обаче партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание, ще трябва да обърнат именно тези обществени нагласи, тъй като за следващо правителство ще трябва да се договарят трима.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?