29 Март 2024 г. Петък

Проучване парламентарни избори 2017: До пет партии в следващия парламент

2017-03-21 08:32:30

Пет партии са сигурни участници в следващото Народно събрание. Това показва национално представително проучване, реализирано от изследователски център "Тренд".

Реформаторският блок запазва шансовете си за парламентарно представителство. ГЕРБ остава с лека преднина пред БСП, според данните от проучването. То е направено между 10 и 16 март 2017 сред 1004 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено "лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

От началото на годината, изследователски център "Тренд" провеждаше всеки месец национални представителни проучвания. Не се отчита определена тенденция и съществена динамика в последните три месеца, в която и да е от основните партии.

Малко над две трети от всички анкетирани вече са решили за кого ще гласуват, докато една пета все още не са решили. Привържениците на двете основни партии изглеждат убедени в избора си.

Повече от половината респонденти не следят предизборната кампания, докато 45% я следят. Най-младите са най-незаинтересовани от кампанията, докато над две трети от хората над 60 години я следят.

Личностите, които са в листата на партията, са по-важни за 46%, отколкото самата партия (35%). Сред електората на социалистите обаче тази пропорция е обърната, като над половината от тях посочват самата партия като по-важен фактор.

Всеки от анкетираните е видял пълния списък от всички регистрирани партии в ЦИК с техните номера и е помолен да посочи своя избор. Първа политическа сила остава ГЕРБ с 29,8% от тези, които заявяват, че ще упражнят правото си на глас.

Веднага след тях се нарежда БСП с 27,9%. След тях се нареждат Обединени патриоти (10,2%), ДПС (8,7%) и "Воля" (7,3%). Това са партиите, които със сигурност ще имат представителство в следващото Народно събрание, според резултатите от проучването.

Реформаторският блок запазва най-големи шансове за преминаването на парламентарната бариера, събирайки 3,8% от тези, които заявяват, че ще гласуват. Коалицията между АБВ и Движение 21 получава 2,6% подкрепа. "Нова република" и "Да, България" са съответно с 2,3% и 2,2%. Опцията "не подкрепям никого" се предпочита от 3,1%.

Въпреки очертаващата се сложна парламентарна конфигурация в 44-то Народно събрание повече от половината запитани са на мнение, че след предсрочните парламентарни избори ще се състави правителство, докато само една пета са на обратното мнение.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати