18 Април 2024 г. Четвъртък

Европа започна кръстоносен поход срещу исляма, изригна Ердоган

2017-03-16 16:45:12

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Европейския съд, че е започнал "кръстоносен поход" срещу исляма, съобщава "Франс прес".

Критиката на Ердоган по адрес на съда е във връзка с решение от по-рано от тази седмица, което позволява на европейски компании да налагат забрана за носене на хиджаб и други религиозни символи на работното място.

"Съдът на ЕС, Европейският съд, мои уважаеми братя, започна кръстоносен поход срещу (мюсюлманския) полумесец", атакува Ердоган по време на митинг, излъчван по телевизията. 

Той попита "къде е религиозната свобода".

Ердоган каза още по време на предизборното събитие във вилает Сакария, че холандският премиер Марк Рюте спечели изборите, но загуби приятелството на Анкара, информира Ройтерс.

"О, Рюте, ти може да си приключил изборите като първа партия, но трябва да знаеш, че изгуби приятел като Турция", подчерта Ердоган в северозападната провинция.

Вчера партията на Рюте спечели парламентарните избори в Холандия.

Ердоган не пропусна да нападне и Германия заради отношението на властите към турците. Според него Берлин укрива терористи от ПКК.

Турския премиер Бинали Йълдъръм пък заяви на друг митинг, че Турция предреши резултатите от изборите в Холандия.

"Европа прави политиките си спрямо Турция. Вижте Холандия. Турция повлия на изборите там", заяви Йълдъръм на митинг в Анадола.

Някои страни говорят за "европейски ценности" и "човешки права", но ние видяхме истинските им лица, добави той.

По думите му Холандия и Германия се показват като държави в подкрепа на свободата, но в реалния живот налагат забрани. Той ги обвини в "закрила на терористи".

Междувременно лидерите на Германия и Франция осъдиха "неприемливите" коментари на Ердоган по адрес на Германия и Холандия.

Припомняме, Турция обтегна дипломатическите отношения с Германия и Холандия, след като Ердоган нарече правителствата на двете държави "фашисти" и "нацисти". Словесните атаки на турския лидер са във връзка с решения на властите в Берлин и Хага да не се разрешава на турски министри да участват на предизборни събития относно референдума за конституционни промени в Турция.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел "разглеждат като неприемливи сравненията с нацизма и агресивните изявления по адрес на Германия и други страни членки", се казва в съвместно съобщение след телефонен разговор между двамата лидери, отбелязаха от Елисеийския дворец.

В същото време говорител на Европейската комисия обяви, цитиран от "Франс прес", че очакват Турция да спази споразумението за мигрантите, след като Анкара заплаши да го отмени. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати