29 Март 2024 г. Петък

„Ечемишка” скара Герджиков и Борисов, ЕК не коментира средствата за наука, нови шефове в здравната каса...

2017-02-14 08:21:54

Скандалът с евросредствата за наука и образование остава сред актуалните теми на всекидневниците във вторник.

"Европейската комисия нито потвърди, нито отрече съобщеното от министъра на образованието Николай Денков за спиране на междинни плащания и финансови корекции по програмата "Наука и образование за интелигентен растеж" - в. "Труд".

"Слyжебният миниcтъp на обpазованието пpоф. Николай Денков обяcни пpед bTV, че е напycнал кaто замеcтник на пpедишния миниcтъp Меглена Kyнева без натиcк от нейна cтpана, но е чyвал от тpети лица, че тя иcкaла той да бъде cменен. "Беше яcно, че тя пpоменя поcокaта на опеpативната пpогpама. Пpез cледващите няколко меcеца c моя еĸип тpябва да пpоведем много тежки пpеговоpи c EК и да ги yбедим, че имаме pаботещи pешения", коментиpа cлyжебният миниcтъp. "Аз cъм оптимиcт, но не мога да го обещая, че ще възвъpнем довеpието на EК. Замpазени cа междинните плащания", кaза пpоф. Денков..." - в. "24 часа".

"Като премиер Бойко Борисов е имал проблем със стабилността на правителството през 2016 г. и затова не е взел радикални мерки за решаване на проблема с европейските средства за образованието, които сега могат да бъдат спрени. Това се разбра от отговора на Борисов на въпрос на "Дневник" дали е бил информиран от вицепремиера Томислав Дончев за създадения проблем със съвместяването на поста усвояващ и управляващ евросредствата през миналата година от министър Кунева, дали е знаел какво става и какво е предприел. Знаех, разбира се, отвърна експремиерът. "Какво съм предприел ли - карах Дончев да пише писма. Какво друго да предприема? Да падне правителството ли? Та всеки министър е и лидер на партия", добави той, имайки предвид вероятно че партийните лидери контролират парламентарните групи..." - в. "Дневник".

"Замразени пари за България няма, ако се изпълнят тези препоръки, които аз оставих, няма и да има. Това заяви бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева, след като стана ясно, че България ще загуби пари по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" дори и нередностите, констатирани от одит на Европейската комисия (ЕК), да бъдат отстранени в най-кратки срокове. Кунева разказа, че през лятото на миналата година е спряла два проекта, свързани с ромската интеграция в предучилищна и в училищна възраст, заради съмнения за злоупотреба. Тя е задвижила проверка на инспектората на Министерството на образованието след сигнал, който не е бил анонимен. Имало е и наложени административни наказания в министерството. "Дадох проектите на ДАНС и прокуратурата. Ако не го бях направила, щеше да има спрени пари", каза Кунева. Кунева подчерта, че няма спиране на пари, а предварителен одит с препоръки за подобряване на функционирането на програмата и ако те се отстранят навреме, всичко ще е наред. "Това, което ЕК сега констатира, аз го открих преди месеци и подадохме сигнали до прокуратурата за измами с пари от програмата по проектите за ромско образование. Аз направих това, което ЕК щеше да направи спрямо нас, но го направих доста по-рано - не премълчах нередности, както бях съветвана", каза още Кунева..." - в. "Дневник".

Вестниците отразяват и острата размяна на реплики между служебния премиер и предшественика му Борисов по случая с тунела "Ечемишка".

"За пет дни cе cвъpши повече pабота, отколкото за пет години" - тaка миниcтъp-пpедcедателят Oгнян Геpджиков коментиpа напpавeното за обезопаcяване на тyнел "Ечемишкa" на автомагиcтpала "Хемyc", който днеc отново беше пycнат в еĸcплоатация. Пpемиеpът Геpджиков подчеpта, че кpаткото вpеме, в което cа извъpшени pемонтните дейноcти, е било от изключителна важноcт, защото в пpотивен cлyчай Севеpна Бългаpия е щяла да оcтане задълго cъc затвоpени тpанcпоpтни вpъзки. Той изpази благодаpноcтта cи към cлyжебния миниcтъp на pегионалното pазвитие и благоycтpойcтвото Спаc Попниколов за cъздадената оpганизация и на cпециалиcтите, оcъщеcтвили pемонта. "Вcички cтpоители, които pаботиxа денонощно, ще ги покaня в Миниcтеpcкия cъвет да изpазя лично моята благодаpноcт към тяx", кaза миниcтъp-пpедcедателят..." - в. "24 часа".

"Изказването на Герджиков днес, че за няколко дни направили повече, отколкото за години, граничи с нахалство. Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща в НДК. По-рано служебният премиер Огнян Герджиков при отварянето на тунела "Ечемишка" заяви, че "за пет дни се свърши работа за пет години". За 10 години една лампа не закачиха. Да иде да види мостове, естакади и др. Защо не отиде да ги види какви бяха, а сега как изглеждат, заяви от своя страна Борисов. При Тройната коалиция за тунела "Ечемишка" бяха дадени парите, те бяха съдени и после връщани. Трябваше тогава този тунел да се ремонтира, а не всички тунели и естакади да се ремонтират при нас, колко удобно. Каза още Бойко Борисов на среща с 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР. "Всички булеварди, метро, паркове са направени. От какво недоволстват хората? От това, че не можахме да направим всички хора съпричастни с направеното", посочи той..." - "Труд".

Промените в здравеопазването също са сред водещите теми.

"Д-р Михаил Христов е определен за председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. С одобрени от правителството промени в състава на Надзорния съвет за представители на държавата са определени д-р Михаил Христов, Любомир Гайдов и Стоян Стоянов. Те ще заменят д-р Ваньо Шарков, д-р Бойко Пенков и Димитър Евлогиев, съобщиха от правителствената пресслужба. Промяната е във връзка с персоналните промени в Министерството на здравеопазването и с оглед оптимизиране на работата на Надзорния съвет. Д-р Михаил Христов е лекар - специалист по ортопедия и травматология... Любомир Гайдов е заместник-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование... Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт..." - в. "Сега".

"Здравната каса се сдоби с трима нови шефове... Д-р Михаил Христов е лекар - специалист по ортопедия и травматология. Бил е началник на отделение по ортопедия и травматология и ръководител в извънболничната помощ. В периода 1999-2000 г. е началник на отдел в НЗОК, а след това, до 2007 г., ръководи Регионалния център по здравеопазване - София. Има опит в областта на доброволното здравно осигуряване и като държавен служител в администрациите на ИА "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация. Към настоящия момент е съветник на министъра на здравеопазването. Любомир Гайдов е заместник-министър на здравеопазването. Има висше юридическо образование. От 1992 г. е заемал различни длъжности в администрацията, включително ръководни. От 2007 г. е съдия в Административен съд - София област, а от есента на 2016 г. - във Върховния административен съд. Стоян Стоянов има висше икономическо образование и квалификация по здравен мениджмънт. В периода 1999-2006 г. е директор на дирекция "Бюджет и финанси" в Министерството на здравеопазването. Бил е също главен секретар на министерствата на труда и социалната политика и на културата - длъжност, която заема в момента в Министерството на здравеопазването." - в. "Стандарт".

Темата за изборите има все по-осезаемо присъствие във вестниците.

"Повечето избиратели предпочитат след изборите в България да има дясноцентристко управление, но зависи кой ще влезе в парламента. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Геновева Петрова, политолог и изпълнителен директор социологическата агенция "Алфа Рисърч". Според нея възможните конфигурации след изборите не са толкова много. В коментар за евентуалната роля на по-малките партии след вота тя каза, че ДПС има доста дълъг опит в съвместно управление като обикновено движението е получавало по-голяма тежест в управлението от електоралната му тежест. Това винаги е водело до силно недоволство, ако Патриотите заемат тази позиция сега, резултатът ще е същият, анализира Петрова. "Има нагласи сред обществото, които са с повече социални мерки и също патриотическо-националистическа вълна. Това по никакъв начин не поставя партиите ГЕРБ и БСП под един знаменател и не смятам, че е правилно да ги обобщаваме под общото национално-социално", коментира още политологът. Тя подчерта, че между тях има съществени разлики въпреки наличните и при двете по-патриотични настроения. Докато ГЕРБ последователно продължава да отстоява евроатлантическа ориентация при БСП вече лансира повече ревизия на санкциите срещу Русия и стремеж по-близко сътрудничество с Русия. "Това е линия, по която немалко избиратели ще се ориентират", посочи Петрова. Според политолога Първан Симеонов от "Галъп" БСП е успяла да вкара ГЕРБ в обяснение и да позиционира себе си като ярка алтернатива в двойка. "Говорителите на БСП теглят на изток, това е доста по-открито вече", посочи той. Оценката му е, че като че ли ГЕРБ има повече варианти за групиране след изборите отколкото има БСП, но след изборите са възможни всякакви причудливи политически формати..." - в. "Дневник".

"Столичният 25-и многомандатен избирателен район (МИР), Пловдив-град и Варна се очертават като арена на най-интересните сблъсъци на предстоящия парламентарен вот. Там ще се състоят и лидерските битки. БСП обяви през уикенда водачите и голяма част от участниците си в листите. До 2-3 дни това ще стори и ГЕРБ, като е възможно още днес да бъдат съобщени фигурите от партията на Борисов, заемащи челните места. До края на седмицата ще стане ясна подредбата и при другите основни претенденти в предсрочния вот. Бойко Борисов със сигурност ще се кандидатира в 25-и МИР в столицата, където по традиция среща си дават партийните лидери, а и неговият личен адрес е там. В същия район вече го чака Корнелия Нинова (БСП). Според източници от националистическите среди кандидат-депутат там ще е и Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти"). По-всяка вероятност втората листа, която Борисов ще поведе, е тази в Пловдив-град, както стана през 2013 и 2014 г. Преди десетина дни той бе под тепетата и се срещна с местните партийни активисти, които не му спестиха критики за кадровата политика на ГЕРБ, вкл. и по отношение на обвиняемия кмет на града Иван Тотев. Вариант за бившия премиер е и Варна, където за водачество се спрягат още Лиляна Павлова и Красен Кралев. "Засега ни е известно, че водач отново ще е регионалният министър, но всичко ще се реши в последния момент лично от Борисов. Нищо не се знае със сигурност", каза пред "Сега" източник от варненската структура на ГЕРБ, който не пожела името му да се цитира. Ако Борисов поведе в морския град, Павлова ще бъде "разменена" за Пловдив. В първия вариант конкурент от БСП ще му е Стефан Данаилов, а при втория - популярният социлог Иво Христов. И в двата града смята да се яви още едно известно име - "чудото" от президентските избори Веселин Марешки. Варна му е родният град, а с Пловдив го свързва спонсорството на местния отбор "Локомотив" в периода 2012 - 2013 г. Интересен сблъсък се очертава в Благоевград, където срещу журналиста Тома Томов (БСП) най-вероятно ще се изправи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В Стара Загора също ще е любопитно - там се задава "енергиен" двубой между Драгомир Стойнев и Теменужка Петкова. Цвета Караянчева и Делян Добрев ще поведат традиционно в Кърджали и Хасково, където ще се изправят срещу Александър Симов и Елена Йончева. На шефката на бюджетната комисия в миналия парламент Менда Стоянова (ГЕРБ) ще бъде поверена листата в Пловдив-област, където ще се конкурира с Георги Търновалийски (БСП), доверен човек на бизнесмена Георги Гергов. Междувременно БСП "прати в пенсия" две от популярните имена в провинцията - досегашният депутат Атанас Зафиров не попадна в бургаската листа, аут от варненската е и местният лидер Борислав Гуцанов. Изваждането им стана след решения на областните съвети и е продиктувано от борба на вътрешни лобита за надмощие..." - "Сега".

"Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместниците му в партията Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова се изправиха пред актива на партията в София. Борисов бе посрещнат на крака и с аплаузи. След това представи управленската програма на партията. "Този път я писаха министри, кметове и депутати. За първи път направихме програма, която отчита направеното, слабостите ни и това, което можем да надградим. Всяка цифра е на базата на направеното през последните две години", обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той увери, че всички цифри и обещания са съобразени с управленски мандат. "В нашата програма няма нито едно обикновено обещание. Имайте го предвид", натърти Борисов на хората си. "За образованието много говорим и ще продължаваме да говорим", обяви Борисов по отношение на ключовия акцент в управленската програма на ГЕРБ - "Образование". Той коментира и изказванията на бившия ресорен министър Меглена Кунева. "Една моя колежка е казала, че сме давали по-малко пари за образованието. Това не е вярно! Още първия мандат дадохме с 2 млрд. лева повече за образование", обясни Борисов. Той посочи, че разчетът в програмата на ГЕРБ сега показва, че двойното увеличение на учителските заплати ще струва 350 млн. лв. на година. "Това не е проблем за бюджета", отбеляза лидерът на ГЕРБ... Вторият приоритет на ГЕРБ е борбата с бюрокрацията. "Защото и ние сме в нея"Кака Минка нещо не е в настроение, ядосана е, изнервена е и решава да си го изкара на опашката. А те се ядосват хората и псуват държавата"То не е смешно, защото ако от този документ ти зависи бизнеса ти, склонен си и за кутия бонбони да правиш нарушения"..." - в. "Стандарт".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати