29 Март 2024 г. Петък

"Солен" януари! Сметката за тока скача със 70% спрямо 2016-а

2017-01-30 11:48:00
Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-високи от януари миналата година. Това прогнозира енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков пред bTV.

Ако през януари 2016-а година средната сметка на домакинство, което се топли на електричество и не използва топлофикационна услуга, е била 119 лева, то този месец тя ще скочи на 202 лева, тоест се очаква да платим за ток с 84 лева повече.

"Не може да се говори за надписване на сметки, просто консумацията е много по-голяма", смята Божков.
Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната ти система. Прогнозите за рекордно потребление за миналия петък обаче не са се сбъднали.

Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик, посочи Божков. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта, и излъчва през деня.

С предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни. „При понижаване на напрежението в неработните часове, вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата”, изтъкна Еленко Божков.

Елена Гоцева, адвокат към "Активни потребители", коментира, че притесненията са най-вече за хората, които са енергийно бедни, тъй като при тях сметките много трудно ще бъдат платени.

Радваме се, че и трите енергодружества ще дадат възможност сметките да се разсрочат. Притеснението ни е, че това ще става с ходене на място в клиентските центрове и подписване на споразумителни протоколи”, допълни тя.

Гоцева призова по възможност за възрастните хора да има облекчена процедура, например по телефона. Тя припомни, че за да има рекламация на сметка, тя трябва първо задължително да се плати.

Разходът за месец януари, който е рекордно студен, тепърва ще се фактурира, така че лошите изненади и солените сметки също предстоят. За хората остава надеждата февруари да е по-топъл.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати