29 Март 2024 г. Петък

Скорсезе направи известен романа на Шюсаку Ендо - "Мълчание"

2017-01-04 11:12:17
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.

Книгата е в превод на Маргарита Укегава. "Мълчание" е драматичен епистоларен разказ, който осветлява една слабо позната част от историята на Япония. Действието се развива през XVII век. Шогунът е издал указ за изгонването на всички католически мисионери, но християнството продължава тайното си съществуване.

В същото време в Рим, в средите на Римокатолическата църква, се разнася мълва, че Крищовау Ферейра, високоуважаван мисионер в Япония, се е отрекъл от вярата си. Трима млади португалски свещеници заминават за Страната на изгряващото слънце, за да установят истината за учителя си, както и за да продължат разпространяването на християнството по тези далечни земи.

"В екранизацията на романа не участват жени, но филмът е за любовта, за силата да надмогнеш егото и гордостта си, за самата природа на християнството”, споделя живата легенда на съвременната кинематография Мартин Скорсезе, който вдъхва нов живот на творбата, претворявайки я на големия екран.

Филмът с участието на Лиъм Нийсън, Андрю Гарфийлд и Адам Драйвър ще бъде показан у нас в рамките на Киномания на 14 януари от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Шюсаку Ендо е роден през 1923 г. в Токио и заедно със семейството си още на тригодишна възраст попада в Далян, Манджурия. По-късно се връща в Япония и завършва френска литература в университета Кейо. През 1950 г. изучава френска католическа литература в Лионския университет.

Влиянието на писатели като Жорж Бернанос и Франсоа Мориак върху стила му на писане е очевидно. След завръщането си в Япония изцяло се посвещава на литературата. Автор е на "Белият човек", удостоен с награда Рюноске Акутагава, "Море и отрова", "Уважаеми господин глупак", "Вулкан" и др.

През 1966 г. излиза шедьовърът в творчеството му - "Мълчание", за който е удостоен с наградата Джуничиро Танидзаки, както и с други отличия. Наричан с основание японският Греъм Грийн, Шюсаку Ендо се интересува от теми, които по значимост далеч надхвърлят границите на Япония и му носят световно признание.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Новини
Тазгодишното издание на варненския Международен балетен конкурс ще бъде открито по традиция в Летния театър на града на 15 юли. По време на двуседмичната програма на събитието публиката ще може да вид ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати