25 Април 2024 г. Четвъртък

Китайската държавна компания се интересува от АЕЦ "Белене"

2016-12-05 16:01:13

Среща по проекта АЕЦ "Белене" с министър-председателя Бойко Борисов са провели от Китайската национална ядрена корпорация.

Срещата е била по инициатива на ядрената корпорация, посочват от пресцентъра на Министерски съвет. На разговорите са присъствали и заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

По време на срещата е посочено, че проектът "Белене" би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.
От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия.

След като "Национална електрическа компания" ЕАД заплати на "Атомстройекспорт" дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта "Белене" сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

 

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър - от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво.

В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

Припомняме, през юни месец тази година страната ни беше осъдена да плати 620 млн. евро за поръчано на Русия оборудване за АЕЦ "Белене". След като стана ясно, че няма шанс да се обжалва решението на Арбитражния съд, а просрочието увеличава сумата със 167 хил. евро лихва на ден, Народното събрание разреши държавна помощ за Националната електрическа компания, с която да се покрие задължението.
Все още обаче се очаква произнасяне и от страна на Брюксел за правомерността на държавната помощ. От друга страна, от "Росатом" настояват за бързото - до края на годината - изплащане на задълженията от българска страна.

От Министерство на енергетиката и от Министерски съвет не веднъж до този момент са обявявали, че съживяването на проекта АЕЦ "Белене" може да стане единствено без държавни гаранции и при процедура на приватизация , т.е. при изцяло частен икономически интерес и на пазарни условия.

Преди две седмици бившият министър Румен Овчаров, който междувременно стана и обвинен по казуса с АЕЦ "Белене", обяви, че вече има проявен интерес към проекта. По думите му, макар и без да споменава конкретни имена, става въпрос за инвеститор, който идва от Запада.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати