29 Март 2024 г. Петък

Партиите се събират при президента на КСНС

2016-11-29 08:59:16
Ще има ли предсрочни избори или някоя от водещите партии ще се наеме да довърши останалите 2 г. от мандата. Това ще стане ясно днес по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Заседанието ще започне от от 10.00 часа на "Дондуков" 2 и е на тема "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

"Целта на КСНС е само една – как да намерим решение за запазване на политическата и парламентарна стабилност в държавата", заяви президентът Росен Плевнелиев, след като страната попадна в политическа криза.

Държавният глава покани както всички парламентарно представени партии, така и наследника си ген. Румен Радев. Той обаче вчера съобщи във във Facebook, че няма да участва.

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но не мога да присъствам преди встъпването си в длъжност. Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Отговорността да се ходи ли на предсрочни избори е изцяло на парламентарните сили и не бива да се размива”, написа Радев в социалната мрежа.

Още преди дни новоизбраният президент даде да се разбере, че няма да се ангажира със служебно правителство, ако се стигне до такова.

Вече е сигурно, че премиерът в оставка Бойко Борисов ще върне проучвателния мандат, който президентът Плевнелиев ще връчи първо на ГЕРБ. Ще го направи още в деня на получаването му. Председателят на БСП Корнелия Нинова също заяви, че левицата няма да прави управление преди парламентарни избори. Третият мандат ще бъде връчен на партия, която президентът избере - не е задължително тя да е третата по големина.

От РБ заявиха, че биха приели мандат. От Патриотичния фронт също са готови да пробват правителство, в случай, че Борисов откаже да е премиер, а президентът Плевнелиев даде третия мандат на тях.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат парламентарни избори.

Едва след това президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати