Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow Последно заседание на Министерският съвет днес, после гласуват оставката му

Последно заседание на Министерският съвет днес, после гласуват оставката му

  Print E-mail
2016-11-16 07:25:05
източник: dnes.bg

Правителството на Бойко Борисов ще проведе днес последното си редовно заседание, преди парламентът да гласува подадената от министър-председателя оставка на Министерския съвет.

Оставката на правителството беше внесена от Борисов в понеделник. Премиерът я обяви в нощта на балотажа, когато стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цачева - Манушев губи изборите, но даде заявка за това дни по-рано.

Дневният ред на заседанието на Министерския съвет е от 28 точки и видимо не се различава от обичайния всяка сряда.

Очаква се министрите да одобрят списък на защитените и на средищните училища, да решат за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието и за тавана на разходите за туризма, да обсъдят позицията на България за предстоящия в Брюксел съвет по "Правосъдие и вътрешни работи", да се разпоредят с имоти и др.

Оставката на Министерския съвет пък е единствена точка в дневния ред на Народното събрание, което ще заседава от 14 часа.

Изненади в гласуването в пленарна зала не се очакват, доколкото и самият премиер преди дни отсече, че няма как "неговите" депутати от ГЕРБ да не го подкрепят.

Кабинетът "Борисов" 2, който управлява точно две години, обаче ще продължи да води държавата като правителство в оставка.

По Конституция президентът Плевнелиев ще връчи последователно мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, и на трета партия. От лидерите Борисов и Нинова обаче вече дойде категоричната заявка, че ще го върнат.

Следва назначаването на служебен кабинет. За него пък стана ясно, че ще бъде реден от настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари догодина. Това ще бъде трети служебен кабинет за мандата на Плевнелиев.

Съставено в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът.

Президентът Росен Плевнелиев вече отправи питане до КС може ли в тази ситуация да насрочи предсрочни избори или това ще остане за наследника му.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?