28 Март 2024 г. Четвъртък

Дали утрото е по-мъдро от вечерта? Цачева и Радев с послания

2016-11-07 14:21:33
Казаното отлита, написаното остава. Опонентите за балотажа на президентските избори Цецка Цачева и Румен Радев излязоха с послания към избирателите в писмена форма часове след първия тур.

Цачева направи това чрез пресцентъра на ГЕРБ, а Радев избра социалната мрежа, за да призове за подкрепа в неделя.

Данните от ЦИК на база 85.68% обработени протоколи сочат, че Румен Радев е получил 25.76% от гласовете на избирателите, а Цецка Цачева - 21.97%.

Според Радев вчера българите са гласували за промяна и с вота си са зачеркнали "илюзорната картина на България, която властта проповядва от екрана".

"Предстои ни решаващото усилие. След седмица трябва да спечелим битката за бъдещето на България. Да заявим, че промяната е необратима, че политиците са отговорни пред суверена, а това сме всички ние, българите", посочва Радев.

Цачева пък напомня на избирателите, че втори тур се свежда само до две възможности за избор.

"Българските избиратели трябва да си дадат сметка, че от тях зависи каква ще бъде тяхната родина и решително да се противопоставят на опита България отново да попадне в плен на тези, които рушат, вместо да съграждат, и разделят, вместо да обединяват", заявява тя.

Според нея първата води към "международна изолация, замразяване на европейски фондове, корупция, партизанщина, бедност и всички беди, които БСП причинява на България всеки път, когато се добере до властта".

По думите й втората възможност е България да остане в семейството на развитите европейски държави, да става все по-силна, все по-стабилна и просперираща.

Ген. Радев пък заявява решимост "битката за нова България" да бъде доведена до успешен край: "В нея българите няма да се спасяват поединично, а ще работят като осъзнат народ за своето справедливо и сигурно бъдеще. За благоденствието и културата си в рамките на европейското семейство, с което ни родее обща история и ценности. Една достойна и суверенна България, която ще говори със свой глас и ще работи за мир и сигурност в региона и на континента".

За подкрепа Цачева се обръща към "всички противници на тоталитарното комунистическо ляво, което продължава да се преражда в задкулисните олигархични кръгове, дърпащи конците и на настоящия ляв кандидат".

"Във всички избори досега сме печелили с гласовете на активните разумни хора, които вярват в собствените си сили и работят за България", посочва тя.

Генералът пък напомня, че предстои решителна седмица, която изисква мобилизация, и изразява увереност, че "пак ще сме заедно и ще сме още по-многобройни, защото нашите ценности свобода-солидарност-справедливост са кредо на всеки почтен българин, на мълчаливото мнозинство, което заяви желанието си за промяна".

Радев призовава всички българи да бдят за опазването на демокрацията и да не допускат да се реализират схеми за опорочаване на изборите.

Кандидатът на ГЕРБ пък дава само две възможности на избирателите: "Да позволим България да се върне в мрачното минало на идеологическите лъжи и подчинението на чужди интереси или с гласовете си да направим така, че тя да остане там, където е нейното достойно място - сред свободните европейски народи".

Цачева призовава всички съмишленици и партньори, които са част от демократичното дясно, да я подкрепят, за да победят заедно. Тя посочва, че като "десен човек" днес ще се срещне с Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Радев пък заявява, че вярва в успеха, който по думите му е на всички, които милеят за Родината. "Знам, че статуквото няма да се предаде лесно. Но съм убеден, че можем да се справим, защото всички заедно сме по-силни от него", завършва той.

За финал Цачева уверява: "Аз ще се боря непоколебимо за независима и просперираща България в обединена Европа!".

По-късно от пресцентъра на ГЕРБ обявиха, че Цецка Цачева кани на дебат Румен Радев. От партията очакват отговор от него до края на деня.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати